Hur du tar hand om dina skärbrädor på bästa sätt

Skärbrädor är ett välbehövligt men ändå ett ganska underskattat köksredskap. De hjälper dig att hålla bänkskivan ren och fri från repor och knivarna vassa. Utöver deras praktiska funktion kan de även fungera som vackra serveringsfat för både för och efterrätter. Vet du vilken typ av skärbräda som är bra till vad, hur du tar hand om dem på bästa sätt och vad du ska undvika? Om inte så kommer här de bästa tipsen för tre sorters skärbrädor.

Träskärbräda

En skärbräda i trä är både praktiskt och hållbart. I likhet med gjutjärn kan skärbrädor i trä hålla en livstid om man sköter dem rätt. Även om trä är något absorberande och har lätt att få sprickor (och ibland gå sönder) lönar det sig i det långa loppet om du behandlar den rätt och investerar i en med bra kvalité.

Tips att göra:

Köp en lite dyrare skärbräda med bra kvalité. Satsa på en skärbräda i lövträ som exempelvis lönn. Mjukare träslag sliter ut knivarna snabbare.

Håll skärbrädan torr och olja (exempelvis kokosolja) med en mjuk trasa för att skydda den mot vatten och lukt.

Rengör din skärbräda med milt diskmedel och varmt vatten. Låt skärbrädan lufttorka.

Undvik att:

Skära rått kött eller skaldjur på trä. Trä är svårt att desinficera och kan lätt absorbera och behålla matlukter. Grönsaker, bröd, ost och frukt är bättre.

Smörja in skärbrädan med vegetabilisk olja. Det kan härskna.

Diska skärbrädan i diskmaskin eller blötlägga den i vatten.

Marmor

Även om en marmorskärbräda är väldigt stilfullt är det inte det mest praktiska att ha i ett kök. Om du redan har en skärbräda i marmor så kan du ha dessa saker i åtanke.

Tips att göra:

Använd marmor till att arbeta med degar för bröd, pajer, pasta och andra bakverk eftersom marmor inte klibbar till sig degen och håller den sval vid beröring.

Handtvätta marmor med ett milt diskmedel och hälften vinäger. För mycket syra är inte bra för marmor.

En skärbräda i marmor är väldigt snygga och varför inte visa upp den? Ställ den i kylen i en halvtimme och använd den sen som uppläggningsfat för ost eller små aptitretare.

Undvik att:

Hacka något (särskilt grönsaker) Marmor har en tendens att skada knivar och du kan lätt slinta med den.

Rengöra den i diskmaskinen

Plastskärbräda

Plastskärbrädor är kanske inte det snyggaste – men det mest praktiska av alla skärbrädor. 

Tips att göra:

Färgkoda dina plastskärbrädor för att undvika att råka blanda ihop olika livsmedel. Använd exempelvis gröna skärbrädor för grönsaker, röda skärbrädor för kött och fågel och blå för skaldjur.

Lägg en fuktig disktrasa under en skärbräda i plast så att den inte glider. Det är särskilt användbart om du knådar deg.

Desinficera brädan efter att du har skurit kött eller skaldjur. Har du inget att rengöra med hemma? Gör en egen pasta genom att blanda ihop 1 tesked bakpulver, 1 tesked salt och 1 tesked vatten. 

Du behöver inte vässa dina knivar lika ofta när du använder en skärbräda av plast. Bladen blir inte lika trubbiga som när du skär i trä.

Undvik att:

Utsätta skärbrädorna för hög värme. Släng alla skärbrädor med smälta fläckar eller som du tycker ser skadade ut.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0