Enkla knep för att få bort smuts och fläckar på mockaskor

Kan man verkligen få mockaskor rena igen om man råkat spilla på dem? Det kan kännas svårt och nästintill omöjligt eftersom mocka är ett väldigt känsligt material som inte tål vatten. Men det finns sätt att rengöra och även några knep för att få bort envisa fläckar. Allt du behöver är en borste (helst en speciell mockaborste), vinäger, bakpulver och en trasa. Följ dessa steg och tips – och dina skor kommer se ut som nya igen.  

Borsta rent 

Först och främst: Du behöver egentligen ingen speciell borste, men att investera i en sådan kan ändå vara ett klokt val. När du använder en för att rengöra dina skor, se till att borsta i fibrernas riktning och undvik att flytta borsten fram och tillbaka över ytan. 

Skrynkla in lite papper

Innan du börjar att rengöra skorna, skrynkla ihop lite papper (som en tidning eller hushållspapper) inuti skorna så att de behåller sin naturliga form.

Gnid med en ren trasa

Efter att du tagit bort överflödig smuts med din skoborste, gnugga försiktigt skorna med en ren trasa. Detta kan exempelvis vara ett gammalt örngott eller dylikt. Inget vatten, bara en ren, mjuk trasa för att torka av ytliga lager av damm och smuts. 

Vitvinsvinäger – för envisa fläckar 

Har du några tuffa fläckar på dina skor, som salt, lera, mat eller dylikt? Häll lite vinäger på en ren trasa och torka försiktigt av de drabbade områdena. 

Eller bakpulver

Det går även att ta bakpulver till hjälp. Bakpulver är en riktig räddare i nöden (när det kommer till mycket i hemmet). Detta fungerar bäst om du råkar spilla exempelvis sås, olja eller någon annan fet matrest på dina skor. För bästa resultat bör du agera så fort som möjligt – ju längre tid det går desto svårare kommer det att bli att få bort fläcken.

Gör såhär: Torka försiktigt bort eventuell överflödig olja/fett med en ren trasa och strö rejält med bakpulver på fläcken så att den täcks helt. Låt det sen sitta så länge som möjligt – några timmar kommer att göra susen. Om du har möjlighet får du gärna låta bakpulvret sitta över natten. Sedan tar du försiktigt bort bakpulvret med en liten mjuk borste. Upprepa processen en gång till om du fortfarande kan ana en fläck.

Och kom ihåg det här:

Släng aldrig dina mockaskor i tvättmaskinen. Du bör inte heller tvätta dem för hand dem med tvål och vatten. Mocka absorberar vatten, så att tvätta ett par mockaskor med vatten kan resultera i att fläckarna fastnar i tyget. 

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0