När vattenkokaren behöver avkalkas – 4 lätta sätt att göra det

Varför ska man rengöra vattenkokaren? Det är ju bara vatten som man har i den. Titta in i din kanna så förstår du varför! Kalkavlagringarna blir bara tjockare om du inte avlägsnar dem emellanåt. 

När rengjorde du din vattenkokare senast?

Man tänker kanske inte på att vattenkokaren behöver rengöras då och då, men eftersom kranvattnet innehåller mycket kalk behöver du regelbundet kalka av dina hushållsapparater. Det är särskilt viktigt för vattenkokare och kaffebryggare eftersom kalken inte bara sliter på apparaterna utan också påverkar smaken.

Så här gör du för att avkalka vattenkokaren. Alla metoder är effektiva, välj det medel som du har hemma.

1. Använd citron för att rengöra vattenkokaren

Fyll kannan med vatten och låt koka upp tillsammans med en citron i halvor eller 1 dl pressad citron. Låt stå någon timme innan du sköljer ur och diskar med en diskborste. 

Det gör inget om citronhalvorna ligger i vattenkokaren länge, kannan blir bara skinande ren. Koka upp några gånger med enbart vatten för att få bort citronsmaken innan du använder vattenkokaren igen.

2. Tabletter som renar – maskindiskmedel och C-vitamin

Följ samma procedur som ovan men lägg i kannan en brustablett C-vitamin eller en tablett maskindiskmedel och låt verka en stund. Diska och skölj ordentligt, speciellt efter maskindiskmedlet!

3. Kalka av vattenkokare med ättiksprit och vatten

Häll 2 dl ättikssprit och 8 dl vatten i kannan. Koka upp och låt sedan stå och verka i 15 minuter. När avkalkningen är klar, koka upp några gånger med enbart vatten innan du använder vattenkokaren för annat igen för att få bort smaken av ättika. 

Ibland kan det behöva köras ytterligare en gång med ättika om kalkavlagringar sitter fast hårt.

4. Avkalka vattenkokare med citron- eller askorbinsyra

Fyll kannan med vatten och häll i 2–3 teskedar citronsyra eller askorbinsyra. Låt det sedan koka upp en till tre gånger. Är det riktigt illa ställt kan du ha i mer citronsyra och låta det koka upp flera gånger. Töm sedan vattenkokaren och skölj ur med kranvatten tre gånger.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0