Designtricks för att få in naturligt ljus i ditt hem

Naturligt ljus är det bästa ljuset. Det är rent, gratis och får oss att må bra. Naturligt ljus råkar också vara bra för våra hem – interiörer som får mycket naturligt ljus tenderar att vara mer rymliga, avkopplande och välkomnande än de som inte får det. Utmaningen är att alla hus inte har bra fönster eller andra sätt att få in naturligt ljus. Men frukta inte! Du kan ändå få in detta underbara element i ditt hem om du är villig att vara lite kreativ. Låt oss utforska några knep för att få in naturligt ljus i ditt hem från oväntade ställen…

Ljus genom fönster är alltid bra ljus

Fönster är det mest uppenbara sättet att släppa in naturligt ljus i ditt hem, och det är också det billigaste sättet. Men även om du inte har råd att lägga till fler fönster i ditt hem är ljus genom fönster alltid bra ljus eftersom fönster är utformade för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Genom att välja dina fönster klokt kan du också öka mängden naturligt ljus som kommer in i ditt hem. Om du har möjlighet att installera takfönster, ljustunnlar eller andra ljusinsläpp ska du satsa på det. Ju mer ljus du kan få in, desto bättre. Om du letar efter något som är lite mindre permanent kan du prova en ljusreflekterande persienn. Dessa finns i alla former och storlekar, och de är ett utmärkt sätt att få in mer ljus i ditt hem.

interiör fönster

Ljus från utsidan (även om det bara är moln)

Korgar, krukor och andra behållare som hänger från taket är ett bra sätt att få in ljus från utsidan. Du kan använda nästan vad som helst, så länge det har något naturligt ljus som filtrerar genom det. Allt du behöver göra är att placera korgen eller behållaren tillräckligt nära en ljuskälla (oavsett om den kommer inifrån eller utifrån) för att fånga upp ljuset och reflektera det nedåt. Du kan till och med använda ljuset från molnen. Om ditt hem har ett takfönster kan du fånga upp en del av molnljuset och reflektera det nedåt, eller så kan du använda det för att belysa specifika områden i hemmet, som till exempel en läshörna. Om ditt hem inte har något takfönster kan du ändå använda molnljuset genom att hänga upp krukor eller korgar från taket.

Använd takfönster för att få in ljus ovanifrån

Om ditt hem inte har tillräckligt med ljus från som reflekteras på golvet eller om du vill få ner ljuset till ett visst område kan du använda takfönster. Dessa ljusarmaturer passar över fönster för att styra om det naturliga ljuset från ovan till ett visst område nedanför. Om du bor på en vind eller i en källare är takfönster ett utmärkt sätt att föra in ljus i dessa områden också. Naturligtvis kan du också använda takfönster för att få in naturligt ljus i rum som inte har fönster, men det är mindre sannolikt att ljuset filtreras när det kommer in genom takfönster, så var försiktig så att ljuset inte lyser för starkt.

takfönster

Få in naturligt ljus med hjälp av speglar

Speglar reflekterar ljuset och får ett rum att verka ljusare, så de är perfekta för att få in naturligt ljus i ett rum. Du kan placera speglar i vilket rum som helst i hemmet, men de är särskilt effektiva i mörkare rum som matsalar eller kontor. Du kan placera spegeln på vilken vägg som helst eller i taket, men se till att placera den på en plats där den reflekterar mest naturligt ljus. I ett matrum bör spegeln till exempel placeras ovanför bordet. Du behöver inte heller använda vanliga speglar. Du kan hänga upp en tygvägg, en plåtbit eller till och med en bit vit kartong för att få in mer ljus i ditt hem.

Måla väggarna väldigt ljusa för att få in mer solljus.

Vita väggar reflekterar mer ljus än någon annan färg, så de är ett utmärkt sätt att få in ljus i ett rum. Om du har ett mörkare rum som du vill lysa upp, måla väggarna vita. Du kan måla bara en vägg eller måla hela rummet. Se bara till att färgen du väljer är giftfri och säker för inomhusbruk. Du kan också använda andra ljusreflekterande material på väggarna, som ljusa tapeter.

Öppna dörrarna för mer soljus

Om du vill få in naturligt ljus utan att behöva öppna alla fönster i huset, öppna dörrarna. Fönster är utformade för att släppa in så mycket ljus som möjligt, så när du öppnar dörren kommer ljuset att strömma in. Öppna ytterdörren för att släppa in ljuset från utsidan och öppna innerdörrarna för att låta ljuset spridas i hela huset. Du kan också öppna fönster och dörrar vid olika tidpunkter på dagen för att släppa in mer ljus i ditt hem. Prova att öppna dörrar och fönster i vardagsrummet på morgonen och öppna fönstren i matsalen på kvällen.

Du mår bättre av bra ljus i ditt hem

Fönster är det mest uppenbara sättet att släppa in naturligt ljus i ditt hem, kanske inte det billigaste sättet men helt klart värt investeringen. Om du har möjlighet att installera takfönster, ljustunnlar eller andra ljusinsläpp ska du göra det. Du kan också använda andra ljusreflekterande material för att få in mer ljus i ditt hem, som vita väggar, whiteboardfärg eller till och med tapeter. Öppna dörrar och fönster för att släppa in ljus från utsidan i ditt hem, eller prova att använda lampor och belysning i ditt hem.

Det är bevisat att bra ljus ger dig bättre hälsa, du blir piggare, kan motverka depressioner. Det naturliga ljuset är det bästa. Artificiell belysning kan ha bieffekter, så låt dig inte luras utan investera i ordentliga fönster.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0