fbpx

Inred bort ekot!

Det är inte trivsamt att vistas i ett rum där det ekar mycket. Vad beror ekot på, och vad kan vi göra för att förbättra ljudmiljön?

När vi pratar om akustik, vad pratar vi egentligen om?

På latin betyder ordet akustik ”läran om ljudet”. Ljud har vi omkring oss hela tiden – från pratande människor, passerande bilar, ekande steg, droppande vattenkranar och så vidare. Alla ljud är förstås inte störande, men för mycket ljudintryck gör människan trött.

Varför ekar det?

Ljud är små vibrationer, tryckvågor i luften, som trumhinnan i örat känner av och uppfattar som ett ljud. När vi är i ett rum och lyssnar på till exempel någon som talar, hör vi inte bara talarens röst, utan även röstens reflektioner i rummet. Ljudet ”studsar runt” på olika sätt beroende på bland annat ljudfrekvensen, rummets storlek och hur rummet är byggt och inrett. Man pratar om ljudkaraktären i ett rum. Mycket eko i rummet brukar uppfattas som störande för det mänskliga örat.

Hårda ytor skapar eko i rummet

Om inredningen är slät, hård och minimalistisk, blir akustiken lidande. Till och med svaga ljud av klirrande bestick, steg över golvet och vanliga vardagssysslor kan förstärkas till ett enerverande oljud. De hårda ytskikten reflekterar alla ljud effektivt och skapar en irriterande efterklang. 

Hårt byggnadsmaterial, som till exempel betong och tjockt glas i väggarna, är bra på att hindra ljud att ”tränga in” i ett rum, men gör å andra sidan att ljud i rummet reflekteras, vilket bidrar till höga ljudnivåer och ekoeffekter. 

Förbättra akustiken med snygga ljuddämpande väggplattor och tavlor 

Det finns en uppsjö av företag som säljer olika slags plattor som fångar upp ljudvågor. Dessa monteras på väggen, eller ibland i taket, så nära ljudkällan som möjligt och gärna på flera ställen i rummet för att öka effekten. För att få rummet att se roligt och personligt ut kan man köpa mindre plattor i olika former och färger och placera dem i ett mönster som man designar själv. Ljuddämpning behöver inte vara tråkigt!

Målade tavlor dämpar ljudet lite, men det går att beställa kanvastavlor med olika motiv som är byggda för att ta bort eko. Eller varför inte prova att göra det själv! Att nita fast filt på baksidan av tavlor som du redan har kan göra skillnad i atmosfären.

Ett annat sätt att dekorera rummet på ett snyggt och personligt sätt, och samtidigt skapa en behaglig ljudmiljö, är att spänna tyg på en kilram med hjälp av en häftpistol och fästa skumgummi bakom. Det är meningen att ljudvågorna ska gå genom tyget och fångas upp av skumgummit, så använd tunt tyg på framsidan. Materialets genomsläpplighet kan du testa genom att blåsa genom det. På detta sätt dekorerar du rummet på ett snyggt och personligt sätt och får samtidigt en behaglig ljudmiljö.

Mjuka textilier och gröna växter dämpar ljud

Lösningen för ett ekande rum kan också vara mjuka material med en öppen ytstruktur. Dessa absorberar ljuden istället för att kasta dem tillbaka. Använd tjocka mattor och gardiner samt stoppade möbler. Huvudregeln är: ju mer luft det är i tyget eller mattan, desto bättre ljuddämpning. En tjock matta med skrovlig yta är att föredra i det här sammanhanget framför en matta av plast eller annat tunt och slätt material.

I val av gardiner ska man tänka på samma sätt: tjockt tyg och många veck är bra. Då innehåller gardinerna mycket material som dämpar, och vecken i gardinerna bidrar också till att mer ljud studsar åt sidorna och absorberas i materialet i stället för att studsa ut i rummet. Gardiner får gärna vara minst dubbelt så breda som fönstret. De kan dock vara ännu bredare  – desto bättre blir effekten.

Har du höga rum kan tyg eller andra från taket hängande absorbenter komma i fråga.

Inred med många och gärna stora krukväxter, de har också en ljuddämpande effekt.

Inredningsarkitekt Christel Månsson är expert på akustik och visar hur man kan ta hänsyn till ljudmiljön redan när man väljer material till huset, men också i efterhand genom att inreda smart och ljuddämpande.

Läsvärda artiklar

      Nordic Home Talk
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0