fbpx

5 designprojekt med fokus på återbruk

Ny design behöver inte vara dålig för miljön. Trenden är snarare att återanvända och återbruka material för att skapa något nytt och spännande.

NOMA deltar på Paris Design Week

Grundarna till NOMA (Nobles Matières) Guillaume Galloy och Bruce Ribay arbetar med designmöbler av återvunnet material. Inom NOMA arbetar ett antal designers för att skapa förstklassig design. Fåtöljen “ART 77,5” är skapad av Charlotte Juillard och består av 77,5 procent återvunnet material. Det böjda plastskalet är tillverkat av återvunnen plast, som är fäst på en återvunnen stålkonstruktion. Även det polyestertyg som fåtöljen är klädd i, är återvunnet.

“Earth Stool” av designern Eva Karlou

Den danska designern Eva Karlou står bakom idéen med stolar gjorda av återvunnen plast, gamla insulinsprutor och rester från ölproduktion. Eva Karlou och märket “Mater” arbetar tillsammans under namnet “Earth Studio”. Produkten “Mask Stool” är gjord på mäsk från danska bryggerier. För att lyckas få fram det rätta materialet som fungera för stolstillverkningen testade Eva Karlou olika blandningar, till exempel kaffebönor och träflis. Designerns nya stol “Earth Stool” visades på “3 Days of Design” i Köpenhamn i år, och är gjord av rester från förbrukade insulinsprutor.

Danskt återbrukshusbygge

Arkitekterna på “Lendager Group” i Danmark ritar hus där stor del av byggmaterialet består av återbruk. Deras radhuslänga “Upcycle Studios” är världens första storskaliga återbruksbygge. Fönsterglasen i husen är till 75 procent återvunna från gamla industri- och bostadsbyggnader, och betongelementen innehåller betongavfall från Köpenhamns tunnelbana. Även invändigt är husen byggda i återvunnet material. Samtliga golv är till exempel tillverkade av träavfall från ett golvföretag. Husen är dessutom energisnåla och utrustade med solceller på taket.

NUATAN Cup – en bättre engångsmugg

På “London Design Fair” kan man ta del av en ny sorts engångsmuggar. Tanken är att de ska kunna användas på festivaler och evenemang, men också som mugg när du tar med en kaffe från ett kafé till exempel. NUATAN Cup är gjord av 100 procent biobaserat material polymeriserat från majsstärkelse, och är ett betydligt bättre val än en engångsmugg gjord av syntetisk plast. Materialet är utvecklat av professor Alexy på “Slovak University of Technology”.  

ReTuna Återbruksgalleria och IKEA second hand

Om du själv vill gå runt och titta på återbruk så ska du bege dig till ReTuna Återbruksgalleria i Eskilstuna. Det är världens första Återbruksgalleria där gamla möbler och inredningsdetaljer tas till vara och repareras till något användbart. Allt som säljs där är återanvänt, återbrukat eller hållbart producerat. Gallerian är strategiskt placerad vid återvinningscentralen i Eskilstuna, och när man ändå är där och lämnar material, så kan man passa på att lägga återbrukbara saker i gallerians depå “Returen”. Inte nog med det. IKEA öppnar sin första second hand-butik i ReTuna. I möbeljättens second hand kommer man kunna hitta IKEA-möbler som reparerats och fått nytt liv, till ett betydligt lägre pris. Bra för både miljön och plånboken.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0