fbpx

Hur miljövänligt är bambu egentligen ?

Bambu har blivit ett omåttligt populärt material de senaste åren, bland annat i kökstillbehör, inredning, kläder och garn. Det är ett vackert naturmaterial, men all bambu är inte ekologisk. Vad vet du om bambuns ursprung och miljöpåverkan?

Ett blixtsnabbt växande gräs 

Bambu är ett slags gräs som växer minst 7 meter per år. När den når sin fulla höjd på 35 meter sågas den ner. Bambu är ett tåligt och flexibelt material som kan användas i allt från kläder till köksinredning, möbler och golv. Bambufrön och bambuskott är vanliga i asiatisk mat.

Den snabbväxande bambun kan odlas helt utan gifter eller kemiska tillsatser. Den är naturligt antibakteriell och suger upp minimalt med vätska. Bambu omvandlar mer koldioxid till syre jämfört med de flesta växter. Bambuns rotverk förhindrar jorderosion och kan planteras på jordar som förstörts genom avverkning och erosion.

I Sverige kan vissa bambusorter odlas i trädgård och i kruka på balkong eller uteplats, men vår klimat är för kallt för storskalig odling.

Ta inte jättepandans mat!

Det mesta av den bambu som används i väst transporteras hit från Asien. Bambu är jättepandans favoritföda, och dessa djur har länge varit utrotningshotade på grund av skogsskövling i Kina. I dag är den mesta bambun odlad och utgör inte längre ett hot mot den biologiska mångfalden i Kina. 

Välj bland bambuprodukter med omsorg!

Det är viktigt att ta reda på hur har produkten framställts. Bambun skördas och behandlas industriellt i fabriker, ofta i Kina där arbetsförhållandena inte alltid är de allra bästa.

I dag är det många kriterier som måste uppfyllas för att bambun ska betraktas som ekologisk, och allt som är tillverkat av bambu är nödvändigtvis inte miljövänligt. Var noga när du väljer.

Köksredskap och inredning kan vara miljöbovar

En mängd hälsofarliga kemikalier används i de processer som krävs för att tillverka exempelvis golv av bambu. Många produkter, till exempel skärbrädor eller större inredningsdetaljer, är limmade. Limmet kan innehålla formaldehyd som är hälsofarligt.

Som alltid gäller det att vara en medveten konsument, att kolla upp tillverkningsförhållanden och om produkten är FSC-certifierad. FSC, Forest Stewardship Council, är en internationell organisation som främjar ett miljöanpassat, socialt ansvarstagande och ekonomiskt livskraftigt bruk av världens skogar. 

När du köper bambuprodukter till ditt hem, kolla upp att producenten inte skövlar bambuskogar, har rättvisa förhållanden för sina anställda och inte använder några farliga kemikalier. Titta på produktinfon och fråga i butiken.

Textilprodukter – hur framställs de?

Bambu är en sorts naturfiber som känns underbart len mot huden. Den används ofta i underställ, underkläder, strumpor och – garn.

För att få fram bambufibrer frigörs dessa antingen mekaniskt eller kemiskt. 

Den miljövänliga processen sker mekaniskt. Det innebär att man krossar bambustammen under hög temperatur och använder naturliga enzymer så att man sedan kan ”kamma” fram naturliga fibrer och spinna garn. Detta är i princip samma miljövänliga tillverkningsprocess används för att producera linnetyg från lin eller hampa.

Den mindre miljövänliga processen kallas ofta viskosmetoden och innebär att man kokar bambublad och skott i starka kemiska lösningsmedel som natriumhydroxid (NaOH – även känd som kaustiksoda eller lut) och koldisulfid i en kombination med flera steg av blekning. På grund av potentiella hälsorisker och miljöskador kring denna typ av bambufiberframställning anses inte textilen miljömässigt försvarbar. Detta är den vanligaste framställningen av bambutextil.

Välj således en textil som är miljömärkt med Svanen, EU EcoLabel eller Bra Miljöval. Då kan du vara säker på att produkten producerats på ett miljövänligt sätt

Läsvärda artiklar

      Nordic Home Talk
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0