Anne Lundberg – uppskattad programledare för Antikrundan i 20 år

Anne Lundberg är  nyhetsreportern som breddade sitt uppdrag. För tjugo år sedan blev hon programledare för Antikrundan i SVT.  Sedan dess har hon varje år i augusti gett sig ut med sina antikexperter längs de svenska vägarna.

Många järn i elden – som vanligt

Vi är vana att se Anne Lundberg ofta i tv-rutan. Denna vinter är inte ett undantag.

Andra veckan i januari i år hade Anne Lundberg premiär på tre olika program nästan samtidigt. Husdrömmar började sändas den 6 januari, Antikrundan den 9 januari och Antikmagasinet senare samma dag.

SVT har utsett Antikrundan till en av bolagets fem ”kronjuveler” vilket innebär ytterligare satsningar på produktionen. De andra kronjuvelerna är Melodifestivalen, På spåret, Allsång på Skansen och Mästarnas mästare.

Antikrundan-teamet – som en stor familj

Lundberg, experterna och övriga teamet bildar en grupp på 50 personer som reser runt i landet och möter människor som vill få sina antika föremål värderade. 

– Vi kallar oss augustifamiljen, precis som bandet i På spåret. Vi reser runt som en familj från stad till stad till stad. 

Anne Lundberg säger sig vilja jobba med något som är viktigt och roligt, och tycker att det är precis lika roligt med Antikrundan idag som för 20 år sedan.

 – Den svenska antikbranschen är ganska liten och landets absolut bästa antikexperter är med i det här programmet. De är stora original, oerhört passionerade och har en enorm kunskap, säger hon.

Följande video, introt till fjärde avsnittet av säsong 21 av Antikrundan, spelades in i Nyköping 2010. Programledaren är Anne Lundberg och medverkar gör också experten Bo Knutsson.

Hur fick Antikrundan sin början?

Bo Knutsson, antikvitetshandlare och en av tv-programmet Antikrundans experter, hade sett tv-serien Antiques Roadshow skapad av brittiska BBC och förde programidéen till Sverige. Den första säsongen av Antikrundan spelades in 1988. Sedan dess har cirka tio program sänts årligen och programmet fortsätter att vara väldigt populärt.

Den svenska versionen av Antikrundan vill lyfta folkfesten

Svenska Antikrundan skiljer sig en del från den brittiska förlagan, och försöker fokusera på folkfesten. För att delta går människor man ur huse och köar i många timmar. Många hoppas att de sitter på en skatt – och en del gör ju också det! Men engagemanget är större än bara det ekonomiska. 

– När vi kommer till en stad är det en folkfest, säger Anne Lundberg.

Programledaren menar att programmet fyller en funktion som folkbildare i tv-djungeln. 

– Det finns något i det här programformatet som är fantastiskt och som gör att det håller år efter år. Det står över mode och trender. En anledning är att det har så många olika delar. Det är folkbildande, man får lära sig om hur människor levde förr och vilka föremål de använde. Det är även konsumentupplysande, många gillar vintage och loppis.

Säsong 31 går på onsdagar klockan 20.00 på SVT1, och även de tidigare säsongerna finns att se på SVT Play.

Husdrömmar av alla de slag

Husdrömmar är en svensk realityserie där Anne Lundberg är programledare sedan 2017 tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh. Programmet sänds sedan 2014 på SVT. I programmet får tittarna följa vad som händer när människor väljer att förverkliga sina husdrömmar. De varierar från villor och stugor till vindsvåningar, och växlar mellannybyggnation och renoveringar.

Enligt Anne Lundberg försöker man i Husdrömmar inte bara följa själva husbygget eller renoveringen, utan också fånga den stora livsförändringen som det innebär för deltagarna att förverkliga en dröm. Ibland följer teamet deltagarna under flera års tid.

Husdrömmar visas på SVT 1 på måndagar kl 20.00 och på SVT Play.

Antikmagasinet

I Antikmagasinet tar programledaren Anne Lundberg med oss genom historien och lyfter tillsammans med kända gäster och experter fram några klassiska föremål och vad som skulle kunna bli framtida antikviteter.

Smycken, Bauhaus, Andlig konst och Samlare är några av titlarna för denna programseries halvtimmeslånga avsnitt. Mångsidigt, intressant och bildande!

Programmet ses på Kunskapskanalen på torsdagar kl 21.00 och finns att se på SVT Play.

Från samhällsskildrare till folkkär underhållare

Anne Lundberg föddes i skånska Skurup 1966. Siktet var tidigt inställt på en journalistkarriär. Via journalisthögskolan i Göteborg hamnade hon på SVT:s Rapport där hon var nyhetsreporter i nästan 10 år. 

Hon har under årens lopp genomfört många andra projekt som samhällsjournalist, bland annat i det granskande samhällsprogrammet Reportrarna, samt i den uppmärksammade programserien 30 liv i veckan från 2017. I den sistnämnda tog hon tillsammans med Sofia Helin upp självmord och hur viktigt det är att prata öppet om psykisk ohälsa.

I år har Anne Lundberg varit SVT trogen i 30 år.

– Jag är public service. Jag älskar public service och jag brinner för public service. Jag har det mycket bra på SVT och fått förtroendet att utveckla flera program själv, säger hon.

Det bästa i tv-jobbet tycker Anne Lundberg är att det är så varierande, och att man får träffa nya människor och lära sig nya saker. Hon trivs med snabba puckar, men drömmer om att kanske senare skriva en bok, för att få ägna längre tid åt en och samma sak.

Läsvärda artiklar

Tags:

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0