Så ska du tänka när du köper sommarhus

Går du i tankar på att köpa ett fritidshus? En plats att ladda batterierna, få vara nära naturen och bara få vara. Det är många som längtar efter det. Det märks även på försäljningen – allt fler köper fritidshus. Här är allt du behöver tänka på innan du slår till på ett drömhus.

Har du råd att köpa ett fritidshus? 

Det är många som köper fritidshus nu och priserna har gått upp det senaste året. Enligt Statistiska centralbyrån steg priserna på fritidshus med 1 procent under fjärde kvartalet 2020. Då var det genomsnittliga priset drygt 2,2 miljoner kronor för en sommarstuga.

Har du råd att köpa en stuga. Förutom priset på stugan måste du tänka på bland annat el, vatten, uppvärmning, sophämtning och försäkringar. Innan man köper ett sommarhus bör man ha gjort en budget för att se vilka kostnader man klarar av och inte. 

Var ska stugan ligga? 

Det är viktigt att skriva ett slags önskelista när det är dags att köpa fritidshus. Vad är viktigt för dig när det kommer till läge? Är det att kunna ta sig ut med kollektivtrafik, att vara precis vid vattnet eller att stugan ska vara så långt ifrån civilisation som möjligt? Vilken del av landet är du intresserad av? Vill du ha en stuga i närheten av din bostad? Undersök områden som du är intresserad av och gå på visningar och gör research. Flera fördelar är exempelvis närheten till mataffär och service. 

Ett bra sätt att bli bekant med området är att hyra stuga innan. Då får du verkligen uppleva området och då vet du om det är rätt för dig och din familj. 

Ska huset vara vinterbonad?

Vill du tillbringa höstar och vintrar i fritidshuset ska du se till att den är vinterbonad. Undersök hur det blir med eventuell plogning och sophantering under lågsäsongen, om stugan är i ett område med endast fritidshus. 

När det är dags att köpa

Kom ihåg att du som köper huset är ansvarig för att besiktiga huset. Som köpare har du alltså något som kallas undersökningsplikt. Det bästa är att anlita en behörig besiktningsman för att kontrollera huset – annars kan det bli dyrt om du köper ett hus med fel.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0