Förgyll din trädgård med en häck!
Plantera en grön vägg, kanske med blommor på, runt tomten eller någonstans inne i trädgården! För flera häckväxter, som tuja, idegran eller lagerhägg, är den bästa tiden att plantera en ny häck nu på hösten.
Det finns många anledningar till att du borde plantera en häck
- Den ger ett utomordentligt skydd mot insyn.
- När häcken vuxit till sig dämpar den oljud och buller från gatan, grannar, och annat som kan störa.
- Häcken minskar mängden blåst som sipprar in i trädgården, vilket ofta är uppskattat.
- Utseendemässigt ger en häck skönt intryck både utifrån och inifrån tomten.
Det vanliga är att rama in tomten med häckar, men du kan också sätta en häck någonstans i trädgården som en berså, runt exempelvis en matplats eller en pool för att skapa ett slags uterum.
En häck är inte heller särskilt svår att plantera, men skulle det känns jättesvårt kan du be om hjälp från specifika häckspecialister.
Välj en sort som kommer trivas i just din trädgård
Häcken ska förmodligen stå där, på samma plats, i några år. Det kräver att du tänker efter och väljer rätt från första början.
Det finns olika varianter av häckväxter, och olika sorter trivs i olika förhållanden. Häcken ska passa dig till både utseende och växtmån.
Olika sorter kräver också olika mycket skötsel och omvårdnad. Vissa sorter trivs bättre i vissa delar av landet. Längre norrut krävs det att häckarna är lite tåligare för att mäkta med det kyligare klimatet.
För att häcken ska trivas och kunna växa sig stark och ståtlig måste jorden vara av rätt sort. Några sorter trivs bättre i torr jord, medan andra vill växa i fuktiga grunder. Soliga lägen passar bättre för en viss typ, medan skuggiga lägen passar bättre för de som tål lite mer kyla. Sedan är ju också vinden avgörande för somliga varianter, så tänk på det!
Friväxande häckar
Dessa buskar låter du utvecklas precis som de själva vill, utan att hålla på och frisera eller beskära dem så mycket. De tar lite mer plats men eftersom de får växa fritt brukar de också blomma.
Några exempel på friväxande häckar är:
- Aronia
- Forsythia
- Ölandstok
- Syrén
- Häggmispel
Formklippta häckar
Dessa beskär du rätt så regelbundet, ungefär två gånger per säsong, för att de ska hålla den önskade formen. De ger ett ordentligt och mer åtstramat intryck i trädgården och tar mindre plats eftersom de inte står ut åt alla håll.
Några exempel på formklippta häckar är:
- Måbär
- Liguster
- Bärhäggmispel
- Avenbok
Färdig häck
Det här är olika sorter som har växt sig stora och fina, från 1,5 meter upp till 2 meter höga, innan du köper dem. Du behöver inte vänta på att häcken ska växa till sig under flera år, utan redan efter ett år har du en tätvuxen och hög häck.
Om du är otålig och gärna vill ha ett skydd mot insyn så snabbt som möjligt är detta ett mycket bra alternativ. Nackdelen är att de är betydligt dyrare än de flesta andra häckplantor.
Vintergröna eller lövfällande häckar?
Vintergröna arter är sådana som behåller sin fina grönska även vintertid. Är du i behov av insynsskydd, att dämpa oljud utifrån, eller vill ha en fin grön trädgård året runt ska du välja en sådan variant.
Några exempel:
- gran
- lagerhägg
- rhododendron
Några vintergröna formklippta varianter:
- tuja
- idegran
- järnek
Lövfällande häckar fäller sina löv när temperaturerna faller. Det innebär att de inte är lika tåliga som vintergröna varianter och passar bättre på varmare platser i landet. Lövfällande häckväxter är särskilt populära för sina vackra blad och blommor. De lyser upp varje trädgård med sin ljuvliga blomning och sina vackra färger.
Några exempel:
- hortensia
- spirea
- syrén
Gröna eller blommande häckar?
Denna fråga hör mer till utseendemässiga än praktiska eller skötselmässiga preferenser. När det gäller utseende kan du alltså välja mellan en grön eller en blommande häck.
Det kan vara bra att veta om blommande häckar att du oftast behöver låta dem växa fritt. Skulle du klippa den blommande häcken för en mer ordnad ”look” är det lätt hänt att du klipper bort själva blomningen.
Fördelen med blommande häckar är att de är väldigt lättskötta, eftersom de helt enkelt får växa som de själva vill. Självklart kan de trimmas lite försiktigt om du skulle vilja det.
Några exempel på lägre, blommande häckar:
- norskspirea
- ölandstok
Några högre blommande sorter:
- vresros
- praktspirea
- syrén
Plantinavia Sverige visar steg för steg hur du planterar din häck: