fbpx

Skapa ditt eget kryddland

Drömmer du om en hel örtagård där du kan knipsa av det du behöver till ditt kök?Kryddväxter är vackra och doftar gott samtidigt som de är goda och nyttiga att äta, och dessutom lockar de till sig fjärilar, bin, humlor och andra nyttodjur.

Ett kryddland, litet eller stort, måste man ha i trädgården. Du kan också plantera kryddorna i krukor eller pallkragar och ställa dem på balkongen, på terrassen eller på uteplatsen. Eller på fönsterbrädan i köket. Det viktigaste är att de står lätt till hands nära stället för matlagning.

Var inte rädd att blanda olika kryddor! Det är också fint att plantera dem tillsammans med grönsaker och blommor.

10 förslag till din kryddodling i trädgården, på balkongen och på terrassen

1. Rosmarin

En buskformad växt, men finns även uppstammad och med krypande eller hängande växtsätt. Odlas enklast i kruka, trivs i sol eller halvskugga. Höjd ca 50 cm. Används både färsk och torkad till grillat kött, lamm, kyckling, fisk och skaldjur, dressingar, marinader och oljor, till örtsmör.

2. Timjan

Timjan tål sol och torka bra. Finns i olika varianter, varav många är fina som marktäckare. Vanligast är kryddtimjan och citrontimjan. Höjd 10-20 cm, perenn. Används färsk eller torkad till: – Kryddtimjan: ärtsoppa, grytor, kött, vilt, fisk, potatis, pasta och örtte. – Citrontimjan: kyckling, fisk och skaldjur, sylt och saftning, vinegrette och klyftpotatis.

3. Basilika

Basilika trivs bäst i en kruka i ett varmt och soligt fönster. Finns i flera olika sorter som varierar i färg och form på bladen. Kan även trivas på altanen eller balkongen i soligt och skyddat läge där temperaturen ej understiger 15 grader. Höjd ca 40 cm, ettårig. Används färsk eller fryst till pesto, i sallader, som t.ex. tomat- och mozzarellasallad, till pizza, fisk, fågel, kött, såser, marinader och soppor. Tillsätt basilikan allra sist i matlagningen, annars förlorar den smaken.

4. Persilja

Persilja trivs i sol till halvskugga. Det finns två sorter – slätbladig, och den vanligaste, den krusbladiga. Höjd ca 30 cm. Persilja är tvåårig och blommar andra året. Används färsk, fryst eller torkad, vanligen bladen, men även stjälk och rot är goda. Persilja kan sauteras och serveras till t.ex. stekt fisk. Gott i potatismos, i köttgrytor, såser och soppor.

5. Mynta/grönmynta

Mynta finns i otaliga sorter och smaker. Äppel-, apelsin-, choklad- jordgubb- och pepparmynta är några av sorterna. Mynta trivs i full sol eller halvskugga, sprider sig lätt, blir ca 50 cm hög, är perenn. Används fryst eller torkad, som smakförhöjare till både desserter och drinkar, i sallader, som t.ex fetaost, melon och mynta, samt i rätter med lammkött, vanligt bland annat i England. Använd mynta till populära drinken Mojito.

6. Citronmeliss

Citronmeliss är lättodlad och trivs bäst i soligt läge. Den drar lätt till sig humlor och bin och både doftar och smakar citron. Kan skördas hela säsongen, klipp av bladen. Höjd 40- 50 cm, perenn. Används färsk, torkad eller fryst som dekoration på t.ex bakverk eller i bål och i istärningar. Gott i sallader, örtsåser, fisk, tomater och som te.

7. Gräslök

Gräslöken är en av de tidigaste i rabatten. Trivs i ljust läge, gärna soligt, i krukor, på terrassen eller i fönstret, även på friland. Höjd 25 cm, perenn. Använd färsk eller torkad i sallad, kalla såser, klipp över mackan. Blandas med smör över potatisen, klipps i gräddfilen till sillen. Blommorna är både dekorativa och goda.

8. Oregano

Kallas också för Kungsmynta. Dekorativ, aromatisk växt som passar som kantväxt, marktäckare och i kruka. Lockar till sig fjärilar, trivs bäst på solig plats. Höjd 15-50 cm, perenn. Används färsk eller torkad till grillat kött och kraftig tomatsås, som pizzakryddan framför andra. God i lammrätter och soppor samt som örtte.

9. Fransk dragon

Dragon är en favorit i det franska köket. Trivs i sol eller lätt skugga. Höjd 80-100 cm, flerårig i södra och mellersta Sverige. Används färsk eller fryst i soppor, till ägg, fisk- och kycklingrätter, till tartar- hollandaise- och bearnaisesås, i tomatsallad, kryddsmör och vinegrette. Fransk dragon får kraftigare smak som torkad än som färsk.

10. Libbsticka

Libbsticka är en flerårig ört som kan bli riktigt stor, från en till tre meter hög, så ha den i kryddlandet på gården. Väldigt lätt att odla, kräver inte mycket att trivas. Sol eller halvskugga, ska vattnas rikligt men får inte stå i vatten. Bladen är kraftigt smakrika, används i soppor, buljonger, i ostar. Kokta stjälkar kan användas som selleri.

Så lyckas du med att odla örter inomhus

Med en liten kryddodling på fönsterbrädan i köket kan du få känslan av nyskördat och egenodlat året om.

För inomhusodling passar de snabbväxande kryddorna allra bäst, men de flesta kryddor går bra att odla inomhus. Får de vatten, näring och ljus så växer de fint!

Kryddorna inomhus behöver så mycket naturligt ljus som möjligt, gärna i ett fönster i söderläge. Om kryddorna får färre än fyra timmars dagsljus per dag borde du flytta dem till en ljusare plats. Vill du odla örter inomhus året om behöver de växtbelysning för att växa bra och kunna skördas upprepade gånger.

Vill du så frön själv är det dags att börja under våren, men att driva upp kryddväxter från frö är inte helt lätt. Ha tålamod – eller köp färdiga plantor i blomster- eller mataffären i stället. Så dem i en kruka när du kommer hem. Då kommer du lyckas.

Även om du har köpt dina färska örter i en planta med jord kommer de behöva ny, fuktig jord då och då för att må bra. Vattna dem hellre sällan än ofta, men ordentligt när du väl gör det – först när jorden är torr.

Kom ihåg att olika kryddor har olika behov – alla ska inte skötas på samma sätt. Ta reda på hur just din krydda trivs bäst. Till exempel behöver olika kryddor olika mycket ansning. Basilika kräver mycket, medan persilja nästan ingen alls.

Läsvärda artiklar

Vi skulle uppskatta att höra vad du tycker

      Lämna en kommentar

      Nordic Home Talk
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0