5 krukväxter som klarar mörker
Trivs du i mörker eller har du bara råkat flytta in i en lägenhet som inte släpper in så mycket ljus som du skulle önska? Då är det viktigt att du inte rusar ut och köper växter som dyrkar solen. Dracena, silverkalla, prickblad, åderblad och ormbunkar är 5 exempel på växter som kan frodas även i de mörkaste vrår.
Dracena
Dracena är en sorts palm som kommer i många olika varianter. Den har sitt ursprung på den afrikanska kontinenten, men finns numera på en rad olika platser. Det här är den perfekta krukväxten för dig som älskar fyllig grönska men ännu inte fått gröna fingrar. Allt du behöver tänka på är att vattna den sparsamt och att ge den en temperatur på minst 15 grader. Är ditt hem mörkt så ska du satsa på någon av de mörkbladiga dracena-varianterna.
Prickblad
Även prickblad kommer i flera varianter, varav Green Magic är en av dem som passar bäst i lite mörkare rum. Den här frodiga plantan har en frisk grön färg och kraftiga teckningar som lätt stjäl uppmärksamheten. I de engelskspråkiga länderna går Green Magic under öknamnet Dumb Cane på grund av en myt som säger att du förlorar talförmågan om du äter av växten. Du kommer kunna prata om du smakar på prickbladet, men det är sant att växten är giftig så se till att inga djur eller barn når den!
Åderblad
Det här är en krukväxt som trivs precis lika bra i ljus som i mörker. Åderbladet bjuder på ett makalöst vackert bladverk med vita mönster som liknar små nät. Är du nybörjare när det kommer till krukväxter så är den här växten ett riktigt bra val.
Ormbunkar
Ormbunkar är egentligen en division av växter på 9 000 olika arter. I Sverige har vi ca 40 av dessa arter, varav en del odlas som prydnadsväxter medan andra kan hittas i naturen. Stensöta, safsa, klotgräs och träjon är några av de vanligaste sorterna. Har du en ormbunke inomhus så bör du ge bladen en liten dusch med jämna mellanrum. Jorden ska vara fuktig och det skadar inte att bjuda din ormbunke på blomstergödning emellanåt.
Silverkalla
Den charmiga silverkallan härstammar från Filippinerna och tillhör släktet kallaväxter. Planteringen bör helst ske på våren i porös, mullrik och kalkfattig jord. Köper du en silverkalla så är det viktigt att du vattnar den regelbundet under sommarhalvåret och att du under den här perioden även ger den flytande näring varje vecka. Du bör också ha i åtanke att den här växten verkligen inte mår bra av solljus – så du gör bäst i att låta ditt hem förbli mörkt!