Så lyckas du med den härliga hortensian

Med sina stora praktfulla blomklasar ger hortensian dig mycket blomma för pengarna! Den finns i många olika varianter och färger, varav de vanligaste är vit, blå och rosa.

Odla hortensia utomhus

Att odla trädgårdshortensior hemma går alldeles utmärkt. Det kräver bara rätt förutsättningar eftersom hortensian är en extremt törstig växt som ska ha en jämnt fuktig jord för att överleva.

Hortensian passar både på altan och i trädgården. De trivs bäst i halvskugga och gärna på vindskyddad plats. De stora blommorna håller länge och nya knoppar kommer hela sommaren.

Hösten är dock den riktiga blomningstiden för de flesta hortensiorna. Det är samma växt – hydrangea macrophylla – som används både som trädgårds- och inomhusväxt. 

Trädgårdshortensian kan bli en upp till 4 meter hög och 3 meter bred buske. Som inomhusväxt blir den däremot inte högre än 1 meter. 

Om du sköter hortensian rätt har du en fantastisk trädgårdsväxt att njuta av i flera år framöver. Och en fördel är att rådjur inte är särskilt förtjusta i hortensior!

Plantering ute i trädgården

 • Hortensian ska planteras ut innan frosten kommer för att få blommor till nästkommande år. Se till att använda dig av särskild hortensia- eller rhododendronjord, gärna blandat med lite torv.
 • Placera hortensian på en plats där den får ljus men som ändå är halvskuggig, och se till att undvika platser med alltför hög värme eller direkt solljus.
Trädgårdshortensian passar utmärkt att plantera i stora krukor. Använd då hortensiajord och lägg lecakulor i botten för bra dränering, och placera i halvskugga på altan eller balkong. Samplantera gärna med några murgrönor som kan hänga ner över krukkanten.
 • Vattna rikligt i gropen, eller i krukan, innan du sätter ner plantan. Även därefter behöver din hortensia ha det fuktigt omkring sig, så se till att du vattnar innan det hinner torka ut. Du kan med fördel tillsätta lite kalkfattig näring i vattnet.

Skötsel av hortensia

 • Oavsett om du vill ha din hortensia ute eller inne är den verkligen väldigt känslig för uttorkning. Jorden ska vara konstant fuktig, något du enkelt kan känna av genom att stoppa ner ett finger i jorden. Med minsta tecken på att det är för torrt är det dags att vattna. Annars kommer både blommor och knoppar att börja falla av, och bladen antar en brun färg. 

  Om du har låtit din hortensia torka ut kan det vara svårt, ibland till och med omöjligt, att få liv i den igen.
 • Vattna din krukhortensia rikligt utan att det blir kvar restvatten i ytterkrukan. Om det blir ett överskott av vatten i krukan behöver du hälla bort det direkt.
Så här intressant ser det ut när hortensians blommor slår ut.

Inomhus kan hortensian placeras i fönster eller en bit in i rummet. Se till att den är avskärmad från stark sol under blomningstiden. 

En effektfull snittblomma.
 • Hortensian trivs i rumstemperatur eller svalare, ner till 15 grader. Ställ gärna krukväxten svalt på natten, så håller blommorna ännu längre. Klipp bort vissna blommor efterhand.
 • På våren och sommaren kan du med fördel ge din inomhushortensia krukväxtnäring en gång per vecka. Gödsla trädgårdshortensian ett par gånger under sommaren med rhododendrongödsel.
 • Färgen som blommorna får beror på jordens PH-värde. Du som har blåa hortensior behöver se till att jorden har ett lågt pH-värde för att blommorna ska behålla sin blåa färg, medan ett normalt pH-värde räcker för färgbevarandet av de rosa, röda och vita hortensiorna.
En vit småblommig trädgårdshortensia.

Hortensian vill övervintra utomhus

Under juni, juli och augusti är det dags att beskära skotten på din krukhortensia och därefter plantera ut den om du vill få den att överleva vintern. Använd dig gärna av speciell hortensia- eller rhododendronjord vid omplanteringen, och vattna ordentligt innan du sätter ner din planta i jorden. 

Det är bra att täcka din planta med löv eller liknande material inför vinterns kyla för att skydda knopparna. Hortensian grönskar sent, så ha tålamod på våren.

Om du inte har möjlighet att plantera ut hortensian under vintern är det lika bra att du gör dig av med plantan, då den inte kan överleva inomhus under vinterhalvåret.

Hortensiaväxter – en familj med många personligheter

Som små blå fjärilar.

Inom hortensiasläktet finns 70–100 olika arter som förekommer i olika former och färger. Du hittar såväl halvbuskar som små träd i släktet, som arter som helst odlas upp i kruka. Hortensian kan växa som en upprätt planta, som en klättrande sådan eller på stam.

Hortensian kom till Europa från Japan på 1700-talet. Naturligt växer den både i östra Asien och  i Nord- och Sydamerika. 

Namnet hydrangea kommer från grekiskan där det enklast översätts till vattenbehållare. Macrophylla betyder i sin tur storbladig.

Här kan du få baskunskaper om hortensian i videoform:

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0