Lys upp ditt rum på rätt sätt!

Belysning är ett otroligt viktigt inslag i ett rum. Använd en blandning av ljuskällor i kombination med rummets naturliga ljus för att maximera funktionen och ta bort mörka hörn. Har du de rätta knepen är det hur enkelt som helst att skapa en bekväm och hemtrevlig känsla! 

Det första du behöver är att ha en primär belysning. Det är den första lampan du trycker på när du går in i ett rum. Den primära belysningen står för majoriteten av ljusstyrkan i rummet.

Det andra du behöver lägga till är accentbelysning. Denna typ av belysning ger ett indirekt ljus i olika delar av ditt rum. Tanken är att den ska lyfta fram vissa delar av ett rum och även eliminera mörka hörn. Du kanske vill markera särskilda områden eller föremål som exempelvis ett konstverk eller planta.

Det tredje du bör inkludera i ett rum är ett fokuserat ljus. Med detta syftar vi på en skrivbordslampa eller en golvlampa. Ett mer direkt ljus som du exempelvis behöver om du ska sätta dig och läsa en bok i din fåtölj. 

Ljustips för alla rum

 • Satsa på ljuskällor av samma temperatur (varm-temperatur)
 • Placera bordslampor eller golvlampor så att lampskärmens ”botten” är strax under din ögonhöjd när du sitter. Det hjälper dig från att behöva titta direkt in i glödlampan.
 • Sätt gärna dimmer på alla dina lampor. Du kan på så sätt justera belysningen manuellt beroende på vad det är för ljus utomhus.
 • Köket behöver starkt ljus – om du har en köksö borde du överväga att hänga upp en pendel-lampa ovanför som kan lysa upp hela ön utan att den tar plats eller är i vägen.
 • Om du har möjlighet så är det också bra att ha lysrör under dina köksskåp. Det skapar ett jämnt upplyst bänkutrymme som är bra när du står och hackar grönsaker till exempel. 
 • Badrumsbelysningen är otroligt viktigt! Med största sannolikhet så tittar du dig i din badrumsspegel minst en gång om dagen. Oftast ser vi infällda armaturer över handfatet – om du har möjlighet så undvik dessa – de kan nämligen kasta skuggor som ibland inte blir så smickrande. Satsa på en taklampa i ditt badrum för att skapa en mer lyxig känsla.
 • Har du tråkiga och tomma hörn i ditt vardagsrum? Var bara lugn – du kan trolla bort dessa genom att ställa en stor golvlampa där istället.

Om du vill läsa i din säng och inte hittar en specifik ”läslampa” utan istället vill köpa en vanlig bordslampa – överväg då att köpa en med krämfärgad skärm – den ger mer sidledes ljus vilket är bättre för läsning.

Tags:

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0