9 smarta idéer för en organiserad bokhylla

Är du en av många som letar länge i din bokhylla efter en specifik bok? Gör din bokhylla dig mer stressad än lugn? Då är det kanske dags att ge den lite kärlek. Med hjälp av några smarta sätt nedan kan du få din röriga bokhylla att bli organiserad igen.  

Först och främst behöver du städa ur din bokhylla. Ta ner alla böcker och lägg på golvet eller i soffan. Det kanske låter omständligt men är ett viktigt steg i processen och är nödvändigt för kommande steg.

När du tagit ut allt ur din bokhylla får du en bättre överblick av vad du faktiskt har i den. Du kommer bli förvånad över vad du lyckats samla på dig under åren. Passa på att ta en rejäl funderare på vad du vill ha och vad du kan tänkas göra dig av med. Skänk det du inte behöver till välgörenhet eller ge bort till en vän. Du kommer behöva plats på hyllan för andra saker.

När du sen börjar ställa tillbaka dina böcker i hyllan finns det några saker du kan tänka på.

För att undvika att du överfyller din bokhylla igen så använd dig av två tredjedelars regeln. Helt enkelt att du håller varje hylla två tredjedelar full. Lämna lite tomt utrymme eller en plats att placera ett föremål. Att hålla bokhyllan luftig skapar ett lugn.

Bokhyllor är inte bara till för böcker. Inkludera även föremål mellan böckerna. En vas, ett familjefoto, en snygg lampa eller en liten staty för att bara nämna några exempel!  

Är du en visuell person? Då kan du nog uppskatta att dela upp dina böcker. Inbundna böcker för sig och pocketböcker för sig. Att organisera på detta sätt skapar en mer strömlinjeformad look.

Väljer du dina böcker utefter vilket humör du är på? Att organisera böcker efter genre och ämne gör det enkelt att hitta rätt bok för rätt humör och intressen.

Om du är bra på att minnas titlar och namn så tycker vi att du ska organisera dina böcker i alfabetisk ordning. Detta sätt är också idealiskt om du har en stor samling böcker – det blir som ett litet minibibliotek.

Organisera efter färg om du tenderar att associera innehållet med omslaget. Men det bästa med denna metod är att du kan låta dig bli riktigt kreativ. Att organisera i färg kan bli riktigt snyggt. Det ger även en känsla av tillfredställelse.

När du ändå är igång med att rensa i bokhyllan. Samla alla böcker du ännu inte läst och placera dem i en egen hörna. Märk hyllan med ”olästa böcker” – så de inte glöms bort igen.

En annan idé är att du ställer böcker av liknande storlek och höjd bredvid varandra. Det kanske inte är så praktiskt när det kommer till att hitta en specifik bok – men det är inte syftet. Syftet är att skapa raka jämna linjer med hjälp av böckerna. Det ska vara stilrent. Innan du börjar att ta ut allt ur bokhyllan så är det bra om du bestämmer dig vilket sätt du föredrar. Skapa dig en bild av hur du vill att din bokhylla ska se ut och sätt sedan igång att organisera!

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0