Gör dina egna hårprodukter– med ingredienser du redan har hemma!

Ingen vill gå runt med otvättat hår. Men tyvärr innehåller många hårprodukter ingredienser som är dåliga både för dig, ditt hår och miljön. Schampo, balsam och andra produkter kostar även en hel del att köpa. Vi har lösningen – gör dina egna hårprodukter med ingredienser du troligtvis redan har hemma!  

Har du läst innehållsförteckningen någon gång på baksidan av din schampoflaska? Då vet du att det mesta som står där har man ingen aning om vad det är och är helt omöjligt att uttala. Många produkter som finns i hyllan i affären är proppade med konstiga kemikalier och gifter; även de som säger sig vara ”naturliga” och ”bra för dig”.

Fördelen med att göra sina egna produkter är att du vet exakt vad dom innehåller, du slipper onödiga utgifter, och du sparar både på miljön och din egen hälsa. Det är inte heller svårt att blanda sitt egna schampo eller balsam och det går på bara några sekunder. Vi lovar! Nedan följer ett recept för schampo, ett för balsam och ett för hårspray.

Schampo

Vill du veta den verkliga hemligheten bakom ett friskt och glansigt hår? Ta då fram en burk bakpulver och lite äppelcidervinäger. Lägg i några matskedar bakpulver i en lämplig flaska, häll i lite varmt vatten och skaka väl. Vänta några minuter tills blandningen har satt sig. Applicera sen en lagom mängd i vått hår och schamponera in det rejält. Skölj sedan av håret med vatten. Blanda en dl äppelcidervinäger med två dl vatten. Häll det över ditt hår och låt verka några minuter – sen sköljer du av med vatten. Om du nu efter en tvätt inte är nöjd (du kan uppleva att ditt hår blir extra fett) kom då ihåg att det brukar ta några tvättar innan håret vänjer sig.

Balsam

Om ditt hår är torrt eller skadat kan det behöva en balsamkur minst en gång i veckan. Du behöver inte köpa något dyrt schampo – kolla i ditt kök och se om du har exempelvis olivolja, kokosolja, ägg, yoghurt, honung, banan eller avokado. Ta exempelvis fyra matskedar olivolja och blanda med två matskedar honung. Massera in detta i vått hår och låt värka i minst 30 minuter.

Hårspray

Ja, du kan faktiskt göra egen hårspray. Slipp etanol och andra farliga ämnen som hårspray innehåller och gör en egen med hjälp av tre ingredienser. Du behöver en halv apelsin, en halv citron och två dl vatten. Hacka frukten fint. Sjud bitarna i vatten tills de är mjuka och vätskan är till hälften borta. Sila sen vätskan i en sprayflaska (går att köpa i affär) Om du tycker ditt hår blir för styvt när du sprayar så kan du hälla i lite mer vatten i sprayflaskan.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0