Måla dina väggar – som ett proffs

Dags för en liten uppdatering i hemmet kanske? Att sätta lite färg på en vägg är ett av de enklaste och mest prisvärda sättet att ge ett rum nytt liv. Du behöver inte ha professionell hjälp för att det ska bli snyggt. Men innan du fattar målarpenseln så är det en bra idé om du tar hjälp av dessa tips.

Visualisera slutresultatet

Försök tänka hur du vill att det ska se ut när allt är klart. Kom ihåg att du inte är begränsad att enbart använda dig av en färg. Du kan ha en fondvägg eller framhäva lister i en annan kontrasterande nyans.

Välj färg

Vi vet att det kan vara jobbigt att bläddra igenom alla färger och dess nyanser. Börja med att ta fram vilka färger du gillar. Vill du ha en varm eller sval nyans? Ljus eller mörk? Titta runt i rummet som du ska måla – hur matchar exempelvis din fåtölj eller matta med färgen du gillar? När du väl har en känsla för vad du letar efter kan du ta hem prover. Prover kan du få i de flesta färgaffärer. Testa färgerna både på dagen och kvällen.

Mät rummet

När du gjort dina färgval behöver du mäta det utrymme du ska måla för att veta hur mycket färg du behöver köpa. 

Vilka material?

När du målar en vägg behöver du vara förberedd med en del material och verktyg. Det kan skilja sig lite i vad du behöver men några vanliga ting är målarfärg (såklart), roller, pensel, maskeringstejp, trasor, spackel, spackelspatel, en rulle med papper att täcka golvet med och en stege (om du har högt i tak)

Plocka undan möbler

När du nu har rätt mängd färg och de rätta verktygen är du redo för nästa steg. Börja med att rensa bort så mycket du kan i rummet. Du behöver gott om målarutrymme. Flytta undan de möbler som du kan. Möbler som är för tunga att flytta behöver du täcka med någon slags plast eller duk. Du behöver även täcka ditt golv. Var generös med täckmaterial – några tidningar räcker inte. Bättre att täcka för mycket än för lite.

Tvätta väggarna

Nu är det dags att förbereda väggarna. Kolla först efter hål eller sprickor. Dessa behöver du spackla igen. Se sen till att dina väggar är rena. Damm, spindelnät eller annan smuts kan göra det svårare för färgen att fästa. De flesta väggar kan tvättas med en svamp som du doppar i varmt såpvatten. Låt det sen torka. Det här steget är viktigt för att uppnå ett jämnt resultat.

Tejpa eluttag

Tejpa! När allt är torrt så behöver du tejpa med maskeringstejp. Täck uttag, lister eller andra saker som du inte vill ha målarfärg på. Du kan också tejpa fast golvpapperet för att vara extra säker på att inget hamnar på golvet.

Kom ihåg grundfärgen

Grundfärg kan tyckas onödigt enligt vissa, men det är minst lika viktigt. Den stoppar insuget från underlaget och ger ett jämnare slutresultat. Ta hjälp av en roller och låt sedan torka ordentligt enligt instruktionerna på burken.

Målarteknik

 Måla först de områden som du inte kommer åt med rollern, som exempelvis i hörn och runt eluttag. Du ska alltid måla uppifrån och ner. Upplever du att din färg blir ojämnt fördelad? Rolla din vägg i W eller M rörelser. 

Andra gången gillt

Vi vet att du kan vara rätt trött i armarna vid det här laget – men fortsätt kämpa. Dina väggar behöver två lager med färg.

Vädra och gör rent

Öppna dina fönster och låt väggarna få vädra medans du tvättar av penslar, roller och rollertråg – så att du kan använda dem tills nästa gång du ska måla.

Ta ett kliv tillbaka, skåda ditt verk och ge dig själv en klapp på axeln.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0