fbpx

Gör-det-själv-reparationer i hemmet för att spara pengar

Att kunna utföra enklare reparationer hemma kan vara ett effektivt sätt att spara pengar och även ge en känsla av tillfredsställelse. Dessa snabba tips och idéer för gör-det-själv-reparationer är inte bara kostnadseffektiva utan även lätta att genomföra.

1. Täta fönster och dörrar

Dra nytta av silikon eller väderlister för att täta fönster och dörrar. Detta förhindrar värmeläckage och kan minska dina uppvärmningskostnader betydligt. Många av dessa produkter är självhäftande och enkla att installera.
white window with curtain

2. Fixa droppande kranar

En droppande kran kan slösa mycket vatten över tid. Ofta kan problemet lösas genom att byta ut packningen inuti kranen, oftast något man själv kan åtgärda, en enkel och billig åtgärd som du kan göra själv med grundläggande verktyg. Men glöm inte att stänga av vattnet först 😉
grayscale photography of faucet

3. Måla om själv

Att anlita en professionell målare kan vara dyrt. Om det är dags att fräscha upp väggarna kan du göra det själv. Se till att noggrant förbereda ytan genom att rengöra och täcka golvet och möbler, och använd rätt typ av målarfärg för bästa resultat.
2 person wearing blue denim jeans

4. Reparera hål i gipsskivor

Mindre hål i gipsskivor kan lagas med spackel. Efter att spacklet torkat kan ytan slipas jämn och målas över för att göra reparationen osynlig.

5. Byt ut gamla termostater

Att installera en programmerbar termostat kan hjälpa dig att spara pengar på uppvärmning och kylning. Dessa termostater gör det möjligt att ställa in en temperaturschema baserat på din dagliga rutin, vilket minskar energianvändningen när du inte är hemma.
White steel rib radiator in a new bright renovated room in apartment or home

6. Rensa avlopp

Använd en avloppsrensare eller en gammal galge för att avlägsna hår och andra föremål som blockerar avloppet i badrummet. Detta är ofta en enklare lösning än att köpa dyra kemikalier eller anlita en rörmokare.

7. Återställ och fixa lösa kakel

Lösa kakelplattor kan återställas och fastställas med ny kakelfog eller lim. Detta är ett enkelt jobb som förbättrar både utseendet och funktionaliteten i ditt badrum eller kök.
white ceramic toilet bowl

8. Underhåll av vitvaror

Rengör regelbundet filter och ersätt slitdelar på vitvaror som diskmaskiner, tvättmaskiner och torktumlare. Detta förbättrar deras effektivitet och förlänger livslängden.

9. Underhåll av sommarstugan med grundvärme och extern styrning

Om man har en sommarstuga t ex är det lönsamt att låta värmen vara på sparlåga under höst och vinter, sk underhållsvärme, om man inte själv är där, allt för att undvika fukt och dålig lukt. Avfuktare är även smart att installera, finns allt från enkla till mer avancerade modeller.

Dessutom kan man installera en timer på varmvattenberedaren så att den inte står och drar maximal värme under dygnet samt under låg- och högsäsong. Man kan även installera styrning av uppvärmningen så att man innan besök av familj eller gäster kan slå på maximal värme och i mellanperioderna gå tillbaka till underhållsvärme t ex.
a person holding a device

Genom att utföra dessa reparationer själv kan du inte bara spara pengar utan också förbättra din kunskap om hemunderhåll. Kom ihåg att säkerhet alltid kommer först. Om en reparation verkar för komplicerad eller riskabel är det bäst att konsultera en professionell.

Läsvärda artiklar

      Nordic Home Talk
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0