Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/nordicp1/nordichometalk.com/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2854

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/nordicp1/nordichometalk.com/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2858

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/nordicp1/nordichometalk.com/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3708
Bästa tipsen för dig som funderar på att fjällvandra - Nordic Home Talk

Bästa tipsen för dig som funderar på att fjällvandra

Semester i de svenska fjällen har fått ett uppsving, och du behöver inte alls vara extremt vältränad och ha gått långa kurser i hur du överlever i vildmarken för att klara av det. Njutningen förstärks dock av blick för det vackra i naturen – och gott sällskap förstås!

Var ska du vandra?

Det här är förmodligen den allra viktigaste frågan du har att ta ställning till. Hur länge vill du vara ute? Hur mycket orkar du? Hur stor eller liten utmaning vill du ha? Vilken typ av natur gillar du eller är nyfiken på? Hur trygg känner du dig i naturen? Inspiration för vad du kan få vara med om hittar du i den här videon: 

Enkla vandringar för nybörjare

Svenska Turistföreningen (STF) anordnar guidade dagsturer för nybörjare, där man går 12–25 kilometer på 4–6 timmar. De är oftast både roliga och lärorika, och kan fungera som en trygg introduktion innan du ger dig ut på egen hand.

Även för den som vill gå själv, men söker miljöombyte, stillhet och vackra upplevelser mer än utmaning, kan det vara en idé att planera dagsturer utifrån någon av STF:s fjällstationer, eller att vandra mellan dem. På så sätt kan du slippa kånka på saker som tält, liggunderlag och sovsäck. Och vem vet, kanske stöter du på intressant sällskap att få nya idéer av och utbyta historier med? Tänk bara på att just i år, 2020, behöver du förboka boende och användande av kök vid fjällstationerna. 

Äventyr för vana vandrare

För dig som redan vandrat en del, och är ute efter ett riktigt utmanande vildmarksäventyr så finns det gott om utrymme för det också i vårt avlånga land. I till exempel Sarek nationalpark strövar du fritt i naturen, utan uppmärkta leder eller övernattningsstugor. Skulle du vara här tredje helgen i juli kan du dessutom passa på att delta i gudstjänst i kapellet i Álggavárre från 1700-talet. Tänk bara på att renar betar här, och det kräver hänsyn. Om du tänkt ta med dig hund är det bara tillåtet under delar av året. 

Behöver du tänka på mer än myggmedel?

En bra planering är A och O. Att veta i förväg var du ska gå, var du ska ta paus, och att du har med dig rätt utrustning och rätt kläder ger dig bättre förutsättningar för att verkligen kunna njuta av din tur. Mössa mitt i sommaren? Ja, det kanske du faktiskt vill ha i de nordliga fjällen där vinden far fram över isarna, sommar eller ej. 

STF har en grundpacklista som du kan utgå ifrån när du planerar din packning, men fundera noga igenom vad som gäller för just dig. Vet du till exempel med dig att du är känslig för lågt blodsocker kan du vilja vara extra noga med något att knapra på medan du går. Är du väldigt känslig för myggbett så räcker det kanske inte med myggmedel, utan du kanske vill ha med allergitabletter också för att göra tillvaron dräglig? Under varma perioder, när det är lätt att svettas mycket, kan vätskeersättningstabletter vara bra att ha med för att undvika kramp.

Om du följer en utmärkt vandringsled så kan det gå utmärkt att bara följa markeringarna, men ska du ut i vildmarken bör du ha med dig karta och kompass och/eller en kartapp som du kan använda även i offline-läge.

Välj utrustning med omsorg

Investera i rejäla skor och en bra ryggsäck

Mat kan du fylla på längs vägen om du passerar STF:s fjällstationer, men fel skor och en dålig ryggsäck kan förstöra det mesta under en fjällvandring. 

Ryggsäcken bör rymma allt du behöver – men välj en som bara är tillräckligt stor, så inte ryggsäcken i sig lägger till extra vikt att bära. Den bör vara lätt att packa, och ha bra midjebälten och bröstrem, för att avlasta axlarna så du inte får ont.

Skorna är en viktig investering för en bra vandring. För en inte alltför lång vandring på slät mark och med lite packning fungerar lågskor bra, men ska du gå långa sträckor och/eller i kuperad terräng är det bättre med ett par kängor med lite stöd för vristerna. Om du väljer skor av läder eller gore-tex är en smaksak, och kan också påverkas av årstid och om du kommer att gå i vatten. Tänk på att se till att ha gott om utrymme! När du vandrar är det bra att ha dubbla strumpor för att undvika skavsår, och du bör ändå ha minst en centimeter fritt utrymme framför längsta tån. Och se till att gå in skorna väl innan du ger dig ut på en längre vandring!

Ha inte för bråttom!

Att vandra med packning går inte lika fort som utan, och i kuperad terräng tar det ännu längre tid. Beroende på var du väljer att gå kan du också behöva klättra lite, vilket tar ännu längre tid. Och vad gäller om du får skavsår eller nageltrång?

Men framför allt: Se till att ge dig själv tid att njuta och uppleva saker, annars missar du en stor del av poängen med att ge dig ut i naturen. Låt det här vara en tid då du inte behöver prestera. Unna dig att sitta ned och bara njuta av skönheten. Fotografera dina minnen, så du kan inspirera andra eller för att själv drömma dig tillbaka. Stanna upp och andas, och kom hem stärkt till både kropp och själ.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0