Tips: 7 naturreservat du inte får missa

Skärgårdsmiljö eller urskog? Korallrev eller norrsken? Våra nationalparker är skatter som bjuder på många olika typer av miljöer. Vi tipsar om sju nationalparker runt om i landet. 

1. Abisko

Många har norrsken på sin ”bucket list”, listan med saker man vill göra innan man dör. Nu vinterhalvåret har du chansen att uppleva norrskenet, aurora borealis, i makalösa Abisko. Och under sommaren får du avnjuta ljuset dygnet runt och se den vackra midnattssolen. Förutom spännande ljusfenomen är Abisko en fjällmiljö med blommande fjällungar, forsar och Skandinaviens största fjällsjö. Abisko är ofta soligt, det har en nederbörd på endast 300 millimeter. 

Foto: Peter Rosen/Lappland Media

2. Hamra nationalpark

I ett urbergslandskap med mjuka berg ligger Hamra. Nationalparken som består av skog, myr och vattendrag och du hittar den i Gävleborg. Den äldsta delen är en av Mellansveriges få orörda skogar. Djur- och växtlivet frodas i urskogens gamla, döda träd. En stor del av nationalparken består av kärr, små tjärnar, bäckar där både fåglar och vandrare samsas. Vid Svartån ligger stenar i ett brokigt virrvarr, här har du chans att upptäcka fisk och andra vattendjur. 

Foto: Tore Hagman / IBL

3. Stenshuvuds nationalpark

Stenshuvuds nationalpark ligger vackert beläget i skånska Österlen. Börja med att bestiga berget Stenshuvud, som har gett namn åt parken, vilket är 97 meter högt på sin högsta punkt. Längs vägen upp omgärdas du av vacker avenbokskog. När du nått toppen ser du ut över kusten och njut! Därefter kan du promenera längs sandstranden med finkornig strand. På sommaren är det ett populärt tillhåll bland turister och lokalinvånare. Avsluta vandringen genom att promenera på en stig genom knotig ekskog som leder till den lilla fyren. 

Foto: Anders Good / IBL bildbyrå

4. Ängsö nationalpark 

Upplev bildskön nationalpark i skärgårdsmiljö. Ängsö hittar du i Norrtälje kommun, nära Stockholm. Här blommar det precis som på 1800-talet, något som är extremt ovanligt för nationalparker. Du behöver ingen speciell utrustning eller skor för att vandra här, utan stigarna och vägarna är jämna och passar därför bra för den som inte är en van vandrare. 

Foto: Mikael Gustafsson / Naturfotograferna

5. Sonfjället

I centrala Härjedalen hittar du Sonfjället – ett fjäll med tydliga geologiska former och spår från inlandsisens avsmältning. Sonfjället är också en viktig plats för björnen. Parken har en ingång för rörelsehindrade med hårt packat grus. Sonfjället är en bra plats för familjer, då det finns en familjeslinga med information om platsen och snidade djur att titta på. Alla vandringsleder och stigar är markerade med ledstolpar i skogen och med rösen på fjället. 

Foto: Anders Good / IBL Bildbyrå

6. Skuleskogens nationalpark

Skuleskogen är en vacker del av Höga kusten. Här blandas skog och hav, insjöar och dalar av granskog. Vandra och titta på fåglar som tretåig hackspett, gråspett och rovfåglar som fiskgjuse och fjällvråk. Njut av den vackra naturen, Höga kusten blev ett världsarv år 2000 för att det finns spår från förra istiden. 

Foto: Michael Engman / Engmanbild

7. Kosterhavet, Västra Götaland

Skärgårdsmiljö är vackert även under vinterhalvåret. Upplev fantastiska Kosterhavet, vilket är vår första marina nationalpark där Sveriges enda korallrev finns. Det finns möjlighet att snorkla och upptäcka ett unikt växt- och djurliv både på land och i havet. För den som är sugen på en mer actionfylld upplevelse finns möjlighet att gå sälsafari och paddla kajak. Nationalparken består av, förutom vattenområdet, landområden som öar, holmar och skär från Strömstad till Grebbestad. Nationalparkens område är hela 400 kvadratkilometer stort. 

Foto: Martin Borg

Källa: sverigesnationalparker.se 
Huvudbild: Chad Ehlers/NordicPhotos

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0