Så planterar du Amaryllis till jul

Amaryllis är en vacker och ståtlig blomma som hör julen till. Nu är det dags att plantera dina lökar om du vill ha blommorna fina till helgerna. Det finns både vita och röda Amaryllis – kanske passar den röda till julen och den vita till nyårshelgen? Men Amaryllis finna faktiskt även i färgerna rosa och orange, och vissa sorter har tvåfärgade blommor. Blomställningarna blir 30-60 centimeter höga och består av tre till sex blommor.

Plantera dina Amaryllislökar

I november är det dags att plantera lökarna för att blommorna ska hinna slå ut till jul. Sätt lökarna i ett glas med vatten, så att rötterna sticker ner i vattnet medan löken till största delen är ovanför vattenytan. Låt lökarna stå så i 1 dygn. Därefter är det dags att plantera lökarna i kruka. Täck löken till 1/3 med blomjord, och 2/3 av löken ska sticka upp ur krukan. Redan efter några dagar brukar blomstänglarna börja visa sig och växer sedan flera centimeter i veckan.

Sparsamt med vatten

Amaryllisen ska vattnas sparsamt. Man brukar säga att 0,5 dl vatten i veckan räcker och det är viktigt att jorden torkar upp mellan vattningarna. Det gör att blommornas färger blir mer mättade och att den blommar längre.

Amaryllisen trivs där det är ljust. Under den här delen av året finns det inte så mycket ljus att tillgå, men ställ blomman i ett ljust fönster så får den ljus några timmar under dagen i alla fall. Du kommer se att blomstänglarna drar sig mot ljuset. Du kan därför behöva vrida på krukan lite då och då, så att den växer rakt.

Blommorna är stora och tunga, och därför kan Amaryllisen behöva stöd när den slår ut. När klockorna är utslagna kan man snitta av stjälken om man vill använda blomman i en bukett eller sätta den i vas som den är. Annars går det utmärkt att låta blomman vara och njuta av den i kruka.

Spara lökarna

När blommorna har blommat över går det att spara löken och låta den övervintra. Skär bort blomresterna och ta bort stängeln när den vissnat ner ordentligt. På sommaren placerar du Amaryllisen på en vindskyddad plats och vattnar och gödsla den. I september slutar du vattna och håller löken helt torr i 12-20 grader. I november är det dags att ta fram löken igen och plantera på nytt. Lycka till!

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0