Funderar du på att köpa ett ödehus? Här är tips från experterna

Drömmer du om ett hus där du får renovera och skapa ett boende utifrån din egen vision? Då kan ett ödehus vara något för dig. Vi har samlat några tips på hur du går tillväga för att köpa dina drömmars boende. 

Vad är ett ödehus? 

Ett ödehus är ett förfallet hus som ingen har tagit hand om. Det kan vara utan ägare, men oftast finns det en ägare juridiskt sett. Det är olagligt att gå in i ödehus, även om de verkar övergivna, och straffet för detta är böter. Leta istället upp ägaren och fråga om det finns en möjlighet att köpa huset – var varsam och hänsynsfull när du kontaktar personen. 

Varför ska jag köpa ett ödehus? 

För att det finns oändliga möjligheter! Många ödehus är oslipade diamanter och renoveras de med en varsam hand blir de fantastiska pärlor. Att köpa ett ödehus är att rädda ett hus med en lång historia och med din hjälp får huset stå kvar för framtida generationer. Ett ödehus passar den som tycker om att renovera själv och som gillar att planera. 

Så här går det till:

  • Börja med att fundera igenom om du har tid för ett så stort projekt som ett ödehus. Gör ordentlig research om vad du behöver köpa och hur mycket det kostar. 
  • Försök att göra så mycket som möjligt själv – både för att det är kul och för att hålla nere kostnaderna. Dessutom får du huset precis som du vill.
  • En stor del av ödehusrörelsen går ut på byggnadsvård. Gör research om tidstypiska byggnadsmetoder och hur det såg ut både utvändigt och invändigt på den tiden då huset byggdes. Loppisfyndade möbler passar väldigt bra i renoverade ödehus, så har du det intresset är det roligt att inreda med tidstrogna möbler och detaljer. 
  • Fråga ägaren försiktigt om hon eller han kan tänkas sälja fastigheten. Husen säljs inte via traditionella mäklare, utan du får leta i ditt favoritområde eller i sociala medier. Leta i Facebookgrupper och på Instagram. 
  • När det är dags för köp så besiktiga huset för att se vad som behöver åtgärdas.
  • Låt allt ta sin tid och stressa inte. Det viktigaste är att det får växa fram organiskt. 

Tips!

Intresset för ödehus har ökat de senaste åren. Det märks av bland annat i sociala medier. 

Facebookgruppen Jag räddade ett ödehus! har drygt 24 000 medlemmar, där finns mycket inspiration och kunskap att hämta. 

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0