3 saker du aldrig ska lägga i frysen

Är frysen din räddning för att förlänga hållbarheten på mat? Det är en smart lösning för mycket – men långt ifrån allt. Vissa livsmedel förändras helt efter en sväng i frysen och blir allt annat än aptitliga när du tar fram dem igen. Istället för att spara maten riskerar du att förstöra både smak och konsistens. Vill du slippa vattnig, grynig eller separerad mat? Då finns det några saker du aldrig ska stoppa i frysen – och här är tre av dem!

1. Mejeriprodukter blir gryniga

Mejeriprodukter som yoghurt, filmjölk, crème fraiche och gräddfil blir ofta gryniga och vattniga efter frysning. Frysningen gör att de ”skär sig”, vilket påverkar både konsistens och smak negativt.

2. Grönsaker tappar textur

Grönsaker som gurka, sallad och tomater består till stor del av vatten. När de fryses bildas iskristaller som förstör cellstrukturen, vilket resulterar i en slapp och vattnig konsistens vid upptining. Därför är det bäst att konsumera dessa färska.

3. Majonnäs skär sig

Majonnäs är en emulsion av olja och äggula. Vid frysning separerar dessa komponenter, vilket gör att såsen skär sig och förlorar sin krämiga textur. Detta gäller även andra majonnäsbaserade såser och dressingar.

Genom att undvika att frysa in dessa livsmedel kan du säkerställa att dina maträtter behåller sin bästa smak och konsistens. Förvara dem istället i kylskåpet och konsumera dem färska för bästa möjliga matupplevelse.

Läsvärda artiklar

      Nordic Home Talk
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0