10 sätt att hålla sig sval utan luftkonditionering

När sommarvärmen blir så tryckande att du knappt kan tänka, än mindre fungera, är det frestande att kasta sig ut i den närmaste konstgjorda kylan. Vem älskar inte det magiska ögonblicket när du trycker på en strömbrytare och ett helt rum omedelbart kyls ner? Men i vår alltmer miljövänliga värld finns det andra sätt att hålla sig sval utan luftkonditionering som inte har någon negativ inverkan på inomhusmiljön eller ditt personliga koldioxidavtryck. Här är 10 tips för att hålla dig bekväm utan luftkonditionering i sommar.

Ventilera ditt hus

Du kanske inte inser det, men den svala brisen som du känner på din hud kanske inte alls är en produkt av moder natur. Den kan faktiskt vara resultatet av smart konstruerade ventilationsöppningar. Om du har turen att ha ett centralt luftsystem kan du använda det för att trycka upp svalare luft i hela huset – och undvika att höja temperaturen inomhus. Ventilationssystemet kan också användas för att dra ut varm luft ur huset och hålla inomhusluften totalt sett svalare. Om du inte har centralluft kan du överväga att köpa en fläkt för hela huset, som kan installeras i en enda vägg och som kan trycka ut svalare luft i hela huset.

ventilera

Se över valet av mörka färgerna

Det är lätt att tro att mörkare färger, som svart och marinblått, håller dig kall när vädret blir varmare. Men i själva verket är det tvärtom. Dessa färger absorberar värme från solen, vilket innebär att de faktiskt kan få dig att känna dig varmare. Ljusa färger, som grädde och vitt, gör att solens strålar reflekteras av väggarna och håller inomhustemperaturen lägre. Om du vill ha en färgklick utan att det blir värmare, kan du överväga ljusa tyger, strukturerade tapeter och andra dekorativa detaljer. Du kan också använda gardiner och andra fönsterbehandlingar för att minska värmen inomhus.

Öppna fönstren – och håll dem öppna.

Så länge du ventilerar huset kan du dra nytta av vinden genom att hålla fönstren öppna. Det hjälper till att hålla nere inomhustemperaturen, samtidigt som det ger en svalkande effekt. Om du är orolig för insekter och skräp kan du försöka installera en skärm eller ha en flyttbar boxfläkt i fönstret för att hjälpa till att styra luftflödet genom huset. Om du är orolig för din energiräkning bör du komma ihåg att det inte är säkert att öppna fönstren faktiskt sänker rumstemperaturen. Om utomhustemperaturen är högre än inomhustemperaturen kan uteluftsflödet faktiskt öka inomhustemperaturen.

Välj ljusa färger och reflekterande ytor.

Om du har valt en ljusare färg på väggarna kommer solens strålar att passera genom väggarna och studsa mot ytan, vilket ger svalare ljus i hela hemmet. Detta är ett särskilt användbart knep när solen står högt på himlen och minskar mängden direkt solljus som passerar genom fönstren. Och reflekterande ytor, som speglar eller högglanspolerade möbler, kan faktiskt avleda en del av solens strålar, vilket håller inomhustemperaturen ännu lägre.

Installera en enkel takfläkt.

En takfläkt kan vara ett bra komplement till alla rum i ditt hem, särskilt om du inte har centralluft. Om du har ett eluttag i taket kan du installera en takfläkt, som inte bara cirkulerar luft i rummet utan också kan bidra till att sänka inomhustemperaturen. En takfläkt cirkulerar varmare luft nära golvet till den övre delen av rummet, där den möter svalare luft som kommer in genom fönstren, vilket skapar ett naturligt flöde som gör att du får det bekvämare utan att höja inomhustemperaturen.

Ta en dusch

Om du försöker hålla dig sval utan luftkonditionering är det inte rätt att hoppa in i en rykande varm dusch. Försök i stället att sänka vattentemperaturen lite och tillbringa lite mer tid i duschen. Detta hjälper dig att hålla dig sval på två sätt. För det första hindrar det dig från att överhettas, vilket kan leda till att din kropp släpper ut stora mängder svett. För det andra kommer vattnet som rinner över din kropp att hjälpa till att hålla dig sval.

Ät lätt och fräsch mat.

Vissa livsmedel är kända för att hålla oss svala under sommarmånaderna. Ät mycket frukt och grönsaker, eftersom de är fulla av vatten och hjälper dig att hålla dig återfuktad samtidigt som de håller dig sval. Undvik livsmedel med hög fetthalt, eftersom dessa gör att du känner dig varmare och behåller mer värme. Håll dig borta från tunga, kaloririka måltider som rejäla grytor och bakverk, och välj lättare mellanmål som färska frukter och grönsaker.

fräsch mat

Ovanligt knep med ugnen

Om du vill ha en snabb fläkt av sval luft kan du försöka slå på spisen. Det ger en snabb fläkt av sval luft och bidrar till att sänka inomhustemperaturen något. Var noga med att stänga av spisen så fort temperaturen börjar sjunka; du vill inte slösa energi. Det här tricket är mest effektivt med gasspisar, men om du sätter den elektriska brännaren på hög effekt och står nära spisen får du också en snabb fläkt av sval luft.

Se till att luftflödet i hemmet är bra.

Förutom att justera inomhustemperaturen är det också viktigt att upprätthålla ett bra luftflöde i hemmet. Se till att du har takfläktar i varje rum och se till att de är påslagna även när temperaturen utanför är svalare. Öppna fönstren när det är möjligt och försök att hålla gardiner och persienner stängda under dagen. På så sätt förhindrar du att solens strålar värmer upp inomhus och hjälper dig att hålla dig sval hela året. Om du följer dessa enkla tips kommer du att upptäcka att det är lättare än du kanske tror att hålla dig sval utan AC. Och det bästa av allt är att du hjälper till att minska ditt hushålls koldioxidavtryck och spara pengar på energiräkningarna.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0