Många förvarar sina frukter och grönsaker helt fel, här är vanliga misstaget

Äpplen, päron, kiwi och banan. Frukt är lika gott som det är nyttigt. Men många förvarar sin frukt och grönt helt fel. Här är några vanliga misstag och tips på hur du bäst förvarar din frukt och dina grönsaker.

Olika frukter och grönsaker, olika temperaturer

Det är vanligt att svenskar förvarar all sin frukt och grönsaker på ett och samma ställe, antingen i kylskåpet eller i en skål på bordet. Men faktum är att olika frukter och grönsaker mår bra av olika temperaturer. Här listar vi de vanligaste.

Frukter och grönt som vill ha kyla

Äpplen
Äpplen mår bäst av att förvaras i kylskåp för att behålla sin krispighet och fräschör längre. Om du föredrar att äta dem rumstempererade kan du ta ut dem från kylskåpet en timme före servering.

Citrusfrukter
Citroner och andra citrusfrukter som lime och apelsiner mår bäst i kylskåpet. Även om de ser fina ut i fruktskålen, börjar de lätt mögla redan efter ett par dagar i rumstemperatur

Jordgubbar
Jordgubbar är lika klassiskt svenskt som midsommar! Nyplockade jordgubbar mår bäst av att förvaras i kylskåpet och bör ätas samma dag man köper dem. Jordgubbar utan skaft bör antingen ätas direkt eller frysas in för att bevara smaken.

Morötter
Mår bäst i kylskåpet. Helst ska de ligga i en plastpåse eller en tättslutande behållare för att behålla sin krispighet och fräschör längre.

Sallad
Gärna i en plastpåse med en liten bit fuktigt papper för att hålla bladen fräscha. Det är viktigt att salladen inte blir för fuktig, eftersom detta kan leda till att bladen ruttnar snabbare.

Sparris
Förvaras bäst i kylskåpet, stående i en behållare med lite vatten i botten eller insvept i en fuktig handduk. Detta hjälper sparrisen att hålla sig fräsch längre.



Rädisor
Förvaras gärna i en plastpåse för att bevara sin krispighet. Om de börjar mjukna kan du lägga dem i en skål med kallt vatten för att återfå sin krispiga konsistens.

Gurka
Bäst i kyla. Lägg den gärna i en plastpåse för att bevara sin fuktighet och krispighet. Gurkan kan också förvaras i en grönsakslåda för att hålla sig fräsch längre.

Frukter och grönsaker som mår bäst i rumstemperatur

Bananer
Många förvarar bananer i kylskåpet av ren rutin, men kalla temperaturer gör att bananernas fruktkött blir hårt och förlorar smak. Lägg dem i rumstemperatur för att få den där ljuvligt söta smaken.
Image placeholder: A bunch of bananas on a kitchen counter.

Avokado
Är kända för att vara svåra att få till perfekt mognad. Förvara dem i rumstemperatur tills de mognar och lägg dem sedan i kylen för att förhindra övermognad. Finns många varianter och tips som florerar, allt från tidningspapper och placering på element, mest för att påskynda mognaden.

Mango
Förvara mango i rumstemperatur för att behålla smaken och för att den ska mogna ordentligt. Om du vill skynda på mognadsprocessen kan du linda in mangon i tidningspapper.



Tomater
Bäst i rumstemperatur. Förvaring i kylskåp kan göra att de tappar smak och blir mjuka. Lägg dem gärna i en skål på köksbänken där de kan mogna naturligt.

Kiwi
Förvara i rumstemperatur om du vill att den ska mogna snabbare. När den har nått önskad mognadsgrad kan du flytta den till kylskåpet för att förlänga hållbarheten.

Päron
Mår bäst av att förvaras i rumstemperatur tills de är mogna. När de har nått den önskade mognadsgraden kan du flytta dem till kylskåpet för att förlänga deras hållbarhet.

Att veta hur man bäst förvarar olika frukter och grönsaker kan göra stor skillnad både för smaken och hållbarheten. Nästa gång du handlar, tänk på dessa enkla tips och njut av dina frukter och grönsaker längre!

Läsvärda artiklar

      Nordic Home Talk
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0
      Få det senaste nyheterna varje vecka

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev