Snäll och snabb rengöring med citron – 3 tips

Har du citron och salt hemma? Läs hur du kan använda dessa naturliga, miljövänliga ämnen i rengöringen i stället för onödiga starka kemikalier. 

Skrubba rent skärbrädan med citron och salt

Skärbrädorna som vi har hemma brukar vara av både plast och trä. Trä tycker många är att föredra, dels för att de är finare, dels för att de är mer miljövänliga. 

Skärbrädor i trä behöver dock något mer underhåll och kan inte diskas i maskin. Det i sin tur gör att man får diska dem för hand, men vanlig disk med borste och diskmedel räcker inte alltid. Citron och salt ser till att bakterier försvinner från skärbrädan. 

Börja med att diska din skärbräda av trä som vanligt – eller plast för den delen, om den inte kom in i diskmaskinen – för att sedan strö salt på den. Dela en citron och gnugga in saltet med hjälp av en citronhalva. Häll på ordentligt med salt och kläm på citronen så saften sprids ut på skärbrädan. Putsa båda sidorna och låt citronsaften verka i 10–15 minuter.

Skölj därefter av med vatten och låt skärbrädan torka. Om du vill kan du även smörja in brädan av trä med kokosolja när den har torkat.

Gör mikron skinande ren snabbt och lätt med citron och vatten

Maten skvätter och fastnar i mikrovågsugnens väggar och tak. Torkad mat kan bita sig fast riktigt hårt. Med det här enkla knepet blir rengöringen av mikron väldigt enkel!

Skär en citron i skivor eller klyftor som du lägger i en mikrotålig skål med vatten i. Ställ skålen i mikron och sätt mikron på full effekt en minut, så att ånga bildas. Låt stå och svalna en stund. Torka av med en fuktig trasa eller svamp. 

Hemfrid visar hur du gör:


Putsa koppar och mässing med citron och salt

Ta fram citroner och en skål med salt. Skär citronen i bitar, doppa bitarna i saltet och gnugga kopparföremålet tills det skiner. Skölj och torka efteråt. Fungerar lika bra på mässing!

Hemfrid putsar en kopparkastrull så här:


Hushållsgurun ger ytterligare tips

Martha Stewart: How to clean with lemon

Facebook Comments

Compare items
  • Total (0)
Compare
0