Inred med sommarkänsla!

Nu är det dags att vi inreder för de långa, ljusa dagarna efter den mörka vintern. En liten ny idé kan göra en stor inverkan på känslan i hemmet. Ljusa färger och naturmaterial är tidens tema. Låt ljuset och naturen flytta in!

Ett vardagsrum färdigt för sommaren

Vardagsrummet spenderar vi mycket tid i. Soffan är vardagsrummets grundpelare, och genom att välja inredningsdetaljer utifrån den kan du skapa balans i resten av rummet. En soffa med ljus klädsel kan på ett helt naturligt sätt ljusa upp rummet. Dekorera gärna soffan med mönstrade kuddar i mjuka textilier och lätta naturfärger. Varma plädar kanske inte behövs nu, men en lättare filt kan utgöra ett användbart blickfång på soffan.

Ett naturelement pryder soffan. Foto: IKEA

Sommaren betyder ljusa tider, långa dagar och fin natur, och det älskar vi, så varför inte föra in några av dessa element i vardagsrummet. Ljusa, luftiga gardiner av lätt material brukar vara en självklarhet för sommarhalvåret, men kanske ska du i år välja gardiner med gröna bladmönster, eller riktigt glada i blommigt tyg. Färgen kan matcha tonerna i kuddfodralen på soffan. 

Foto: IKEA

Blommor är sommar. Blommiga tapeter i all ära, men fundera först innan du tapetserar om. Det finns fördel med att ändra rummets karaktär med mindre detaljer, som prydnadsföremål, kuddfodral, stolar och små bord, en liten fotpall, tidskriftshållare och så vidare. Dessa kan du lätt byta ut när du har lust för nya färger eller en annan sinnesstämning.

Hållbara naturmaterial och ljusa färger

När du sommarinreder ditt hem kan du med fördel välja ljusa och naturliga material och ljusa färgskalor. Ett tips är att gå efter material och trender som skapar associationer till sommarstugan eller till sydligare breddgrader. Då får du med årets hetaste materialtrend: medvetna val av naturmaterial som kork, jute, sjögräs, lin, hampa, bambu samt ljusa träsorter. Rotting har en lätthet över sig som passar perfekt in i sommartemat.

En fotpall med förvaring, rotting. Foto: IKEA

Hoppa på växttrenden!

Växter är populära för att de skapar liv, energi och en skön atmosfär. Det är perfekt i sommarhemmet. 

Fyll rummet med fina krukväxter och snittblommor så får du sommarstämning direkt. Ha golv- och hängväxter i sköna krukor och korgar. Snabb­växande växter som bildar rankor kan du linda runt en båge eller flera. Och inte bara i vardagsrummet, utan också i köket, sovrummet, hallen, badrummet. Finns det inget fönster i närheten – skaffa växter som trivs med mindre ljus, de finns! 

Mönstret i duschdraperiet följer krukväxtens former. Foto: IKEA

Ställ växter och blommor på olika höjder på hyllor, bord, piedestaler, bord, förutom fönsterbrädan, så får du uppleva naturens vilda harmoni inomhus. Väljer du gröna växter, i stället för blommande i olika färger, kan du ha flera sorter utan att det blir rörigt. Variera med grenar och kvistar som du plockar ute, kanske en lite större som du placerar i en maffig urna.

Har du inte mycket plats i till exempel köket kan en liten växt ändå göra stor skillnad. Och en bonus är ju att de gröna växterna är bra på att rena inomhusluften.  

Glöm inte belysningen!

Det kan vara klokt att vara beredd på gråa, regniga dagar som också hör våren och sommaren till. Vill ha maximal nytta och nöje av din nya, fina inredning, gör du klokt i att anpassa belysningen till allt det nya.

Solen når inte alla skrymslen och vrår. Foto: IKEA

Vill du belysa ett hörn, lyfta fram något föremål långt ifrån fönstret, eller belysa en tavla ordentligt, oberoende av solljuset? Tänk till var det kan behövas lite mer ljus. Och en fin golv-, tak- eller bordslampa kan ju vara en intressant inredningsdetalj i sig, oavsett årstiden.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0