11 smarta hacks – med aluminiumfolie

Visste du att aluminiumfolie är ett väldigt mångsidigt material som kan användas till en mängd olika saker, från matlagning till hantverk. Här är 11 fantastiska hacks som kommer effektivisera din vardag! 

1 – Håll din mat fräsch

Slå in dina matrester i aluminiumfolie så kommer den garanterat att hålla längre. 

2 – Grilla utan krångel

Använd aluminiumfolie när du ska grilla grönskaker eller andra mer ömtåliga råvaror på grillen. Slå in dem i ett ”paket” och lägg direkt på grillen.  

3 – Förhindra att mat fastnar 

Klä dina bakplåtar och ugnsformar med aluminimfolie för att förhindra att maten fastnar. Detta är verkligen ett hack – du slipper nästintill rengöringen utan att är bara att ta bort aluminiumfoliet när du är klar och slänga i soporna. 

4 – Gör en tratt 

Har du ingen tratt hemma och har inte tid att gå och köpa en? Skär en bit aluminiumfolie och forma den till en kon – fungerar perfekt när du ska överföra vätskor till behållare med mindre hals. 

5 – Få ditt silver att skina 

Lägg aluminiumfolie på botten av en plastbunke. Ställ dina silverföremål på folien. Viktigt att se till att alla föremål har kontakt med folien. Häll i cirka 4 teskedar bikarbonat (eller bakpulver) i plastbunken. Koka upp vatten och häll i – vattnet ska täcka allt. Låt det stå i cirka 15 minuter. Det enda du gör sedan är at skölja av silvret med vanligt vatten och sen putsa försiktigt med en mjuk trasa. Nu kanske du undrar ”vad gör aluminiumfolien för skillnad” jo – det reagerar och suger åt sig den svarta silversulfiden. Det som händer är att det blir en kemisk reaktion.

6 – Förstärk svaga batterier 

Linda en bit aluminiumfolie runt ett svagt batteri för att öka ledningsförmågan. På så sätt förlänger du dess livslängd.

7 – Gör provisoriska lock 

Skär bitar av aluminiumfolie till en lämplig storlek och använd dem som lock för behållare som har tappat sina riktiga lock. 

8 – Skydda växter från frost

Täck dina växter som är känsliga mot kyla med aluminiumfolie under kalla nätter – på så sätt skyddar du dem från kylan.

9 – Skydda trädgårdsväxter från skadedjur

Placera små bitar av aluminiumfolie runt basen av dina trädgårdsväxter om du vill avskräcka skadedjur från att komma till dem. Detta kan även skydda rötterna från extrema temperaturer 

10 – Gör en spillbricka

Klä botten av din ugn med aluminiumfolie om du lagar saker direkt på gallret exempelvis. Detta gör at du fångar upp allt spill och slipper stå och rengöra din ugn efter varje användning. 

11 – Reflektera ljus för fotografering 

Ska du ta ett foto och vill ha extra bra ljus? Använd aluminiumfolie som en reflekterande yta för att reflektera ljuset på ditt motiv. Detta ger dig bättre ljussättning vid fotograferingen. 

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0