7 misstag du bör undvika när du inreder ditt sovrum

Sovrummet kan vara svårt att inreda. Det är ofta ganska litet, rymmer mest en säng och det finns mycket att ta hänsyn till såsom färger, belysning och materialval. Här är sju inredningsmisstag som många gör när de inreder sovrummet. 

1. Mörkläggningen glöms bort

Att mörklägga rummet är nästan ett måste när det gäller att få en god natts sömn. I den avskalade skandinaviska inredningsstilen har gardiner inte varit speciellt trendiga, just för att man vill få in ljus i hemmet. Däremot behöver vi mörklägga rummet för att få en god sömnkvalitet. Investera i rullgardiner eller jalusier som håller undan solen, så kommer du att sova bättre. Annars fungerar ett par riktigt tjocka sammetsgardiner bra som mörkläggning.  Detta gäller även att det ska vara tyst och svalt i sovrummet. Det kan vara bra att leta efter en tystgående fläkt om du upplever att ditt sovrum är för varmt. 

2. Sängen står inte optimalt 

När du inreder sovrummet så är sängen den viktigaste möbeln i hela rummet. Hitta rätt plats för sängen och tänk på att inte köpa en för stor säng. Det är lätt att köpa en för stor sängar och det gör att rummet upplevs som litet. Mät rummet ordentligt  innan du köper ny säng. 

3. För små mattor

För små mattor kan göra att ett rum upplevs som mindre. En tumregel är att har du en matta under sängen ska minst 60 centimeter sticka ut från varje sida. Så använd rejäla mattor i sovrummet för bästa upplevelse.

4. Sängkläder i fel material 

Syntetmaterial i sängkläderna går bort om du vill ha ett material som andas. Allra bäst andas naturmaterial som linne, lyocell eller bomull. Nu är det också trendigt att köpa sidenörngott för att det sägs att det ska slita mindre på håret. Investera i bra sängkläder som håller länge och som är fräscha att sova i. Hellre att du har två uppsättningar av riktigt bra kvalitet, än att ha många av sämre som andas dåligt. 

5. Inga växter

Många gröna växter förbättrar inomhusluften och syresätter rummet. Flera av växterna tar också upp en massa kemikalier. Förutom att vara nyttiga, blir rummet mer levande och harmoniskt av växter.

6. För starka eller mörka färger

Hitta lugna färger som får dig att slappna av. Eukalyptus, beige, grått eller andra lugna toner passar bra. Tänk på att mörka färger får rummet att kännas mindre, så ibland kan det vara bra att hitta en nyans som lugnar men som samtidigt inte är för mörk. 

7. Glömmer belysningen

En del väljer att endast ha en taklampa i sovrummet, men det kan bli väldigt starkt ljus. Testa istället att använda många olika ljuskällor. Allmänbelysning i taket, några dämpade myslampor som går att dimra samt några läslampor. Sminkar du dig i sovrummet? Då måste du tänka på det också. Börja med att tänk efter vilka behov du har för att få rätt ljus vid rätt tillfälle.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Compare items
  • Total (0)
Compare
0