Styla dina fönster – 3 smarta tips

När det gäller att styla fönster så handlar det om planering och medvetna val. Det är lätt hänt att det hamnar saker på fönsterbrädan som inte ska vara där. Men om du stylar dina fönster på rätt sätt så kan det bli både snyggt och praktiskt. Ofta vill man ha så mycket ljusinsläpp som möjligt, så här gäller det att tänka på att inte placera alltför många höga blommor eller stora saker bredvid varandra, och att ha gardiner som går att dra isär.

“Less is more”

Om du har för mycket saker på fönsterbrädan blir det jobbigt när du ska putsa dina fönster och det kan också ge ett stökigt intryck. “Less is more” är ofta en bra princip när du inreder dina fönster.

Fönstret en förlängning av rummet

Fönsterkarmen är en förlängning av rummet och ska inredas i samma stil som resten. Om du har ett väldigt avskalat rum, så ska även fönstret vara avskalat. Kanske du väljer att inte ha något i fönster i det rummet, eller bara en enkel grön växt.

I ett annat rum kanske du har en mer fantasifull inredning, i till exempel ett barnrum. Där går det att vara lite mer frikostig med stylingen i fönstret. Har barnet ett skrivbord placerat mot fönstret kan du ställa pennskrin och högen med post-it lappar i fönstret. Där kan du använda fönsterbrädan som en förlängning av skrivbordet, eller som en extra hylla. Du kan även måla fönsterbrädan i en färg som matchar resten av rummet. Tänk dock på att inte placera för mycket saker i fönstret om du vädrar ofta, eller har en rullgardin som lätt välter omkull sakerna när gardinen ska upp eller ner.

Arbeta med kontraster

När du stylar dina fönster är det bra att arbeta med kontraster. Arbeta med olika storlekar och former. Om du har en stor grön växt ställer du den gärna bredvid en liten kaktus, gärna i två olika krukor. Ställ växter för sig och prydnadssaker för sig. Ställ inte allt på rad utan försök få in liv i ditt stilleben. Växterna kanske du ställer på ena sidan av fönsterbrädan, lämnar ett mellanrum i mitten och ställer några prydnadssaker på den andra sidan. När det gäller prydnadssakerna är det viktigt att även här blanda storlek, stil och form för en mer ombonad känsla.

I vår är det beige som är trendfärg, men blanda gärna upp med någon av de andra av vårens trendfärger – olika toner av blått, gult eller lavendellila. Även inslag av metall är trendigt och bryter av på ett fint sätt. 

Försök att få ett ombonat intryck och använd gärna färre objekt än fler, då undviker du ett plottrigt intryck. Lycka till!

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0