Hur ska man tänka kring nyårsraketer?

Nyårsraketer är festliga men kan vara besvärliga för husdjur och miljö. Hur ska man tänka då? Är det bäst att avstå helt från nyårsraketer, eller finns det några alternativ som känns okej? Vi har försökt att reda ut vad det är som gör raketer miljöfarliga och om det finns några som är bättre än andra. Kanske finns det alternativa sätt att fira in det nya året på.

Fyrverkeriers miljöpåverkan

Djur blir ofta rädda av raketer. Det gäller både husdjur och de vilda djuren. En mer synlig konsekvens av nyårsraketer är all plast och annat skräp som blir kvar i naturen. I år när det inte är så mycket snö har man i alla fall möjlighet att plocka upp efter sig. Det är värre när det är mycket snö och skräpet sjunker ner och ligger kvar till våren.

Förutom plast innehåller många fyrverkerier tungmetaller som bly, kvicksilver och kadmium – ämnen som används för att färgsätta fyrverkerierna. Naturskyddsföreningen menar att dessa ämnen sprids ut i sjöar och mark när de skjuts av.

Miljömärkta fyrverkerier är något bättre

Det finns miljömärkta fyrverkerier. Fråga efter dem när du handlar dina pjäser. Tidigare innehöll vissa fyrverkerier ämnet hexaklorbensen, ett svårnedbrytbart ämne som kan vara cancerframkallande. Ämnet förbjöds i Sverige på 1980-talet. Enligt Naturskyddsföreningen upptäcktes dock ämnet i vissa pjäser som Kemikalieinspektionen testade för bara ett par år sedan, så var uppmärksam på vad du köper.

Hur ska man göra då?

Enligt Naturskyddsföreningen bör den som ändå vill smälla av raketer att göra det i ett område där det inte finns så mycket djurliv. De rekommenderar att man håller sig till en stor öppen plats och endast tänder fyrverkerier på nyårsafton, så att man inte går och småskjuter flera dagar. Är man på en öppen plats är det också lättare och se skräpet som kommer ner och plocka upp det efter sig.   

Varför inte gå ihop i grannskapet och köpa några gemensamma pjäser? Då blir miljöpåverkan mindre.

Välj något annat

Att skicka upp en thailändsk rislykta, så kallad “khom loy”, gör att du slipper smällarna. Däremot kvarstår frågan om nedskräpning. Varmluftslyktorna kan också utgöra en fara för flygtrafiken – som i och för sig kanske inte är något större problem detta coronaår – men det kan krävas tillstånd att skicka upp en rislykta om du bor i närheten av en flygplats.

Det allra bästa är kanske att njuta av ett allmänt fyrverkeri, eller snylta på grannarnas. Gå ut och tänd ett ljus, eller några tomtebloss, och skåla in det nya året. Och tänk på hur många kronor du sparar på att inte skjuta upp egna raketer.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0