Tips: Det här kan du använda istället för plastpåsar i butiken

Plast är skadligt för naturen och hälsan. När Sverige nu har infört skatt på plastpåsarna så blir det också kännbart i plånboken om du köper en plastkasse. Här får du tips på hur du kan slopa plasten och använda ett mer hållbart alternativ.

Tygkassar eller barnens gympapåse

Tygkassar är både praktiska och snygga. Tygkassarna är ofta rejäla och håller därför länge. Du kan antingen köpa en tygkasse, eller sy en själv. Kanske hittar du en på second hand. Väljer du att sy en egen kasse, så kan du enkelt göra det av en gammal kökshandduk och ett snöre. Vik på mitten och sy sömmar längs med långsidorna. Längst upp håller du öppet. Där gör du en fåll, och trär in snöret. Nu har du en liten kasse som går att försluta! Perfekt för frukt och grönt, eller bröd. Du kan också använda barnens gympapåsar när du går och handlar.

Flergångskassar eller strandkassen

Många mataffärer säljer flergångskassar. Om du måste köpa en kasse, så är det bättre att välja flergångskassen för den kan du använda igen och igen. De är ofta av ett starkt material som inte slits i första taget. Kom bara ihåg att ta med den till affären nästa gång du handlar. Har du en strandkasse, så går den utmärkt att använda.

Pappers- och kompostpåsar

Vissa mataffärer har börjat med kompostpåsar till frukt och grönt, istället för de där sladdriga plastpåsarna. Perfekt! Har du kompost hemma, eller sopsortering som tillåter att du lämnar matavfall, så kan du använda påsarna där. Annars tar du med dig påsarna nästa gång du handlar, så slipper du ta nya. Hemma kan du också använda papperspåsarna till till exempel bröd, ris och matsäcken.

Frysväskan

Handlar du kyl- och frysvaror så är det smart att ta med sig frysväskan till affären. Förutom att du slipper att köpa en påse, så håller sig matvarorna bättre om de får komma ner i kylväskan direkt. Det är särskilt användbart under årets varma månader och rötmånaden.

Cykelkorgen

Om du tar cykeln till affären så tar du med dig cykelkorgen in och packar varorna i den. Bara att häkta på styret och trampa iväg. Då har du både valt ett miljövänligt färdsätt och gjort världen en tjänst genom att inte köpa någon plastpåse.

Ett tips är att när du skickar med barnen frukt till skolan eller olika aktiviteter, linda in frukten i en linneservett och knyt en enkel knut. Då slipper du plasten och barnen har en servett att torka sig med efteråt.

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0