Disktrasan är en av de snuskigaste sakerna vi har i vårt hem. Det frodas bakterier på den eftersom den är fuktig och ofta ljummen. När livsmedel kommer i kontakt med trasan börjar bakterierna att växa. På trasan gömmer sig allt från e.coli till salmonellabakterier och därför är det viktigt att byta den ofta.
Generellt måste du byta trasan minst en gång i veckan. Lagar du mycket mat varje dag kanske du behöver byta den varje dag.
Håll bakterierna borta
När du använt trasan, skölj den med kallt vatten och låt den torka. Varmt vatten gör som sagt att bakterietillväxten ökar.
Torka inte saft från kött eller mjölk med trasan för att undvika bakterier. Du ska inte heller torka golvet med trasan. Då är det bättre att torka golv, mjölk och köttsaft med hushållspapper som du sedan slänger.
Det finns flera sätt att rengöra trasan på, här är några alternativ:
Koka trasan
Koka vatten i en kastrull med lite diskmedel eller tvättmedel. När det börjat koka lägger du i disktrasan och låter den koka cirka fem minuter. När den torkat kan du använda den igen.
Tvätta i tvättmaskin
Tvätta disktrasan i minst 60 grader när du tvättar. Vänta tills den torkar så kan du använda den igen.

Lägg den i diskmaskinen
Passa på att tvätta disktrasan när du sätter igång diskmaskinen. Programmet bör vara över 60 grader för att bakterierna ska dö.