Så dukar du inför Nobelmiddagen hemma – allt om Nobelservisen

Pandemin sätter käppar i hjulet för stora sammankomster, så det var inte någon större överraskning att nobelbanketten ställdes in i år. Tillhör du dem som inte kan få nog av festligheter? I sådant fall ska du självklart fira Nobeldagen ändå – hemmavid. Här har vi samlat fakta om dukningen.

Nobelservisen

Nobelservisen skapades till Nobelprisets 90-årsjubileum 1991 och används på Nobelbanketten i Blå Hallen i Stockholms Stadshus varje år. Förutom i år då. Servisen är skapad av Karin Björquist och glas och bestick är skapade av Gunnar Cyrén. Färgerna på tallrikarna symboliserar de fyra årstiderna, de fyra först kända kontinenterna och de fyra ursprungliga Nobelprisen.

Porslinet tillverkas i Gustavsbergs porslinsfabrik och dekoren står Rörstrand för – ett tjugotal modeller är i produktion. Servisen är märkt med Rörstrands stämpel med inlägget att porslinet är tillverkat i Gustavsberg.

Glasen tillverkas av Orrefors vid glasbruket i Kosta och är munblåst och handmålat. Till dukningen hör också dukar och servetter som är designade av Ingrid Dessau. De är vävda i lin av Klässbols linneväveri i Värmland.  

Den vackra dukningen har till och med vunnit pris. Året efter att den började användas tilldelades servisen priset “Utmärkt Svensk Form”.

Hur får man tag på servisen?

Om man har tur kan man köpa servisen – eller delar av den – på auktion. Nya tallrikar verkar inte helt enkla att få tag på. Om du ändå lyckas få tag på ett exemplar gäller det komma ihåg att nobelservisen inte kan värmas i micron. Du bör heller inte diska dina Nobeltallrikar i maskin, det är handdisk som gäller!

Glasen är enklare att få tag på. De finns hos välsorterade inredningsbutiker som säljer glas och porslin. Det här härliga snapsglaset med en djävul på går att köpa hos Orrefors för 1590 kronor. Det rymmer 4 cl och heter “Nobel Blå Snaps”.

Bild: Orrefors

Så dukar du fint

Oavsett om du dukar med Nobelservisen, eller om du dammar av ditt eget finporslin där hemma, så finns det dukningsregler att förhålla sig till. Grundregeln är att besticken ska läggas i den ordning de ska användas, ytterst först och sedan arbetar man sig inåt. Om man har soppa till förrätt läggs skeden på höger sida, utanför knivarna. Eggen på knivarna ska peka in mot tallriken. Gafflarna läggs på vänster sida. Efterrättsbesticken läggs mellan tallriken och glasen. Om man har en sked ska den läggas med skaftet åt höger. Dukar man istället med en efterrättsgaffel ska den ligga med skaftet åt vänster.

Brödtallriken ska placeras till vänster om mattallriken. Servetten ska också placeras till vänster om mattallriken. Det går också bra att lägga servetten på tallriken. Glasen ska placeras med vattenglaset längst till höger, därefter eventuellt snapsglas, vitvinsglas, rödvinsglas och slutligen glas för efterrättsvinet. Så regeln för glasen är alltså att börja med glaset till höger och sen arbeta sig åt vänster under middagens gång. Smaklig spis!

Huvudbild: Bukowskis

Läsvärda artiklar

      Nordic Home Talk
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0
      Få det senaste nyheterna varje vecka

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev