Hur håller man bananer fräscha längst – i kylskåp eller med ett enkelt knep med plastfolie? Ett TikTok-test som blivit viralt visar en oväntad skillnad efter 13 dagar. Det ena sättet ger mosiga skal – det andra bevarar bananerna förvånansvärt bra.
Vad testet gick ut på
En klase jämnt gula bananer delades upp i två grupper. Ena hälften lades direkt i kylskåpet. Den andra hälften förvarades i rumstemperatur, men med plastfolie lindad runt den bruna stjälken – ett husmorsknep som sägs bromsa mognadsprocessen.
Efter 13 dagar var resultatet tydligt: Bananerna i rumstemperatur hade blivit riktigt bruna, mjuka och övermogna. Däremot hade bananerna som legat i kylskåpet klarat sig betydligt bättre – med både utseende och smak i behåll.
Slutsatsen? Kylskåpet är underskattat!
Det klassiska rådet att aldrig lägga bananer i kylen får sig en törn. Testet visar att kylförvaring faktiskt kan vara det bästa sättet att förlänga hållbarheten – särskilt när bananerna redan är mogna vid inköp.