fbpx

Odla på balkongen!

Att odla grönsaker på balkongen är ett enkelt och roligt sätt att få tillgång till färska grönsaker utan att behöva ha en egen trädgård. Här är några tips för att odla grönsaker på din balkong.

Placera krukorna på rätt plats
För att grönsakerna ska trivas på din balkong behöver du placera krukorna på rätt plats. Välj en plats som har tillräckligt med sol och skydd från vind. Vissa grönsaker behöver mer sol än andra, så det är viktigt att välja rätt plats för varje grönsak.

Välj rätt krukor
För att odla grönsaker på din balkong behöver du välja rätt typ av krukor. Krukor av plast eller lera fungerar bra och de behöver ha tillräckligt med dräneringshål för att undvika att vattnet stannar kvar. Ett vanligt misstag är också att välja för små krukor – väl rejäla krukor som kan ge växten den näring och vatten som krävs.

Välj rätt grönsaker
För att odla grönsaker på din balkong behöver du välja rätt grönsaker som passar för att odlas i krukor eller behållare. Grönsaker som passar bra är exempelvis tomater, paprika, chili, sallad och örter som basilika, persilja och timjan.

Välj rätt jord
 För att grönsakerna ska växa och trivas på din balkong behöver du välja rätt jord. Jorden bör vara näringsrik och ha bra dränering. Du kan köpa speciell jord som har mycket närig i sig. Du kan också ta vanlig trädgårdsjord men sen blanda i sand för att få bra dränering.

Se till att vattna regelbundet
För att grönsakerna ska växa och trivas behöver de vattnas regelbundet. Se till att vattna dem när jorden börjar torka ut. Övervattna inte, eftersom det kan leda till rötterna ruttnar.

Gödsla regelbundet
För att grönsakerna ska växa och producera behöver de få tillräckligt med näring. Du kan använda gödselmedel speciellt för grönsaker eller gödsla med kompost.

Se till att skörda regelbundet
För att grönsakerna ska fortsätta producera frukt behöver de skördas regelbundet. Skörda grönsakerna när de är mogna och redo att ätas.

Att odla grönsaker på din balkong kan vara en rolig och givande aktivitet. Med rätt kunskap och verktyg kan du enkelt skapa en liten grönsaksträdgård på din balkong och njuta av färska grönsaker året runt.

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0