Odla rabarber – så lyckas du!

Ett solklart tecken på att sommaren verkligen är här är när rabarbern prunkande sprider ut sig i trädgårdslandet, och det är faktiskt busenkelt att odla själv. Här nedan delar vi med oss av våra bästa tips för att lyckas med rabarbern i din egen trädgård.

Hur och var

Rabarber gör sig bäst om den planteras tidigt på våren eller sent på hösten, gärna på en halvsolig plats som behåller fukt samtidigt som den är väldränerad. En plats där vattnet rinner undan snarare än att samlas i pölar är optimalt. 

Rabarber är tålig och stark och kan växa lite var som helst, men den frodas ändå bäst i mullrik, djup och näringsrik jord. Kom dock ihåg att inte plantera rabarbern alldeles för djupt. Plantans topp ska inte ha mer än ungefär 5 centimeter jord ovanför sig, och om du tänker plantera flera plantor bredvid varandra så bör du hålla minst 60 centimeter mellan varje planta för att de ska få plats att växa. 

Pallkrage eller kruka?

Rabarbern trivs både i friland, i pallkrage och i kruka och kan därför planteras också på balkongen om du inte råkar bo i ett hus med trädgård. Det viktigaste att ha i åtanke är att rabarbern behöver tillräckligt med djup i jorden för att roten ska få plats, så en pallkrage kan behöva vara upphöjd, och en kruka behöver vara av det större slaget (minst 10 liter) och ha hål i botten. Skulle plantan bli för stor efter ett par år så kan du dela upp den på två krukor eller pallkragar efter ca 2-3 år.

Skötsel

Rabarbern är en så kallad perenn och under rätt förutsättningar kommer den alltså växa upp år efter år, så du behöver inte plantera om den för att få en ny skörd också andra året. Dessutom tar den i princip hand om sig själv, med undantag för ogräsbekämpning på våren och borttagning av blomskott. För bästa skörd kan du också testa att de den lite extra näring, särskilt efter något år, men annars klarar den sig bra utan stödvattning (förutsatt att det inte råder torka).

När ska man skörda?

Rabarber kan skördas från slutet av april hela vägen in i augusti, men desto tidigare på säsongen desto finare är stjälkarna och behöver då sällan skalas. Längre in på säsongen blir stjälkarna grövre och smaken kan bli något träig. Skörda gärna rabarbern i omgångar, lite men ofta. Ta stjälken ända ned för att undvika att lämna stjälkstumpar som börjar ruttna. 

Undvik att skörda rabarbern under det första året och låt den istället få etablera sig och gro till sig ordentligt innan vintern. Under andra året kan du ta en försiktig skörd och under tredje kan du börja skörda fullt ut. 

Skördad rabarber går bra att förvara i kylskåp i ungefär en vecka, eller så kan du skära ned den i bitar och frysa in den i portionspåsar. 

Lycka till i trädgården!

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0