Rengör ditt trädäck – med ättika och bakpulver

Nu är våren här och sommaren snart på ingång. Medan många husägare kanske fokuserar på att måla om, putsa fönster och vädra mattor efter vintern, är det också viktigt att komma ihåg att tvätta trädäcket. För visst var det ett tag sen sist? Under årens lopp får ditt trädäck stå ut med mycket väder och vind. Därför behöver det också lite kärlek. Följ dessa steg och tips för att få en snygg altan igen!

Varför behöver man rengöra sitt trädäck

Den här typen av städning kanske inte står högst upp på listan över aktiviteter du vill göra men det kommer verkligen göra stor skillnad. Att rengöra ett trädäck behöver inte vara svårt eller tidskrävande, men det är viktigt för att det ska hålla så länge som möjligt. Rengör du varje säsong så behöver det inte ta så lång tid. Stegen är enkla och det enda du behöver är några få saker till hjälp.

Så här förbereder du

 1. Plocka fram en piassavakvast, skurborste, hink, ättika, bakpulver och vatten.
 1. Ta bort alla möbler, växter och annan dekoration från däcket. Det är ett utmärkt tillfälle att se om du har något onödigt ståendes på däcket. Om du har möjlighet är det ett bra tillfälle att byta ut ruttet trä och spika i eventuella spikar som lossnat. Gör en noggrann inspektion och titta så att alla plankor är hela.
 1. Sopa sen av brädorna. Med tiden samlas skräp på ditt däck och det är viktigt att få bort detta i största möjliga mån eftersom det annars lätt bildas massa smuts. Ett tips är att använda en spackel eller skruvmejsel för att få ut eventuella löv eller annan smuts som fastnat mellan brädorna. 
 1. Nu är det dags att förskölja. Ta en hink vatten och skölj av däcket noggrant – då får du bort mer smuts vilket gör att rengöringsmedlet kan arbeta effektivare.
 1. Ättika och bakpulver är ett riktigt effektivt och miljövänligt rengöringsmedel. Beroende på hur stort ditt däck är så behöver du olika mängd rengöringsmedel. Du kan börja med att blanda tre deciliter ättika med fyra liter varmt vatten i en hink. Strö bakpulver på de plankor som ser lite mer slitna ut, till exempel de som har mossa eller gröna alger på.
 1. Använd (helst) en särskild terrass tvättborste. Skrubba sen försiktigt på däcket tills du uppnår ett fint resultat. När du har skrubbat färdigt så kan du skölja av med rent vatten igen.
 1. Låt trädäcket torka innan du ställer tillbaka dina möbler igen.
 1. Nu är det bara för dig att njuta av ditt arbete. Ditt trädäck kommer att se ut som nytt igen!

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0