Tidiga vårblommor som tål frost

Dagarna blir ljusare och våren närmar sig sakta men säkert. Med all snö som kommit är det svårt att föreställa sig en blomstrande balkonglåda eller trädgård. Men det går faktiskt att smygstarta med vårblommor redan nu. Det gäller att veta vilka blommor som klarar kalla temperaturer och frost. Precis innan frosten slår till på hösten ska man sätta lökarna i jorden. De skyddas med ett lager löv och sen ska de klara sig hela vintern. När vårsolen tittar fram brukar också blommorna visa sig.

För den som inte har satt några lökar i jorden, så finns möjlighet att fixa en fin balkonglåda eller krukor vid entrén. Vad ska man då välja för blommor som klarar lite kyligare nätter?

Så planterar du dina vårblommor

Fundera ut ett tema på din plantering. Väljer du blommor i samma färg får du en fyllig plantering. Väljer du en blandning försök hitta kontrasterande former och färger som kan lyfta fram varandra. Om du har balkong är en balkonglåda eller trälåda perfekt. Annars kan du plantera i till exempel en korg eller zinkbalja.

Så här gör du:

 • Fyll kärlet med lecakulor i botten, cirka 1 dm.
 • Häll på blomjord av god kvalitet upp till kanten.
 • Plantera dina vårblommor.
 • Vattna rejält och ställ i soligt till halvskuggigt läge.
 • Därefter behöver du vattna vid behov, ungefär 1 gång i veckan.
 • Se hela tiden över plantorna. Om blommor vissnar, plocka bort dem så förlänger du blomningen för hela krukan.

Växter som tål kyla

Penséer är den perfekta vårblomman. Den är vacker och klarar några minusgrader utan att ta skada. Plantorna kan sloka lite efter frosten men de reser sig så fort temperaturen tar sig över nollstrecket igen. Penséer är dessutom väldigt lättskötta. Det enda man behöver tänka på när det gäller de här blommorna är att se till att plattorna inte utsätts för torka. Genom att plocka bort vissna blommor får man en lång blomning på plantorna.

Penséer finns i alla möjliga färger och former. Vissa är flerfärgade och andra har endast en färg. Blanda och mixa så att det passar din stil.

En annan vårblomma, som passar bra med penséer, är primulan. Primula vulgaris med stora blommor och den vanliga gullvivan, Primula veris, är perenner, och klarar – precis som penséerna – vintern.

Vill du fylla ut din plantering med något är murgröna och bellis två bra alternativ. Murgröna är en grön växt med långa rankor som klarar sig bra i kylan. Bellis är en lägre växt med vita, eller ibland rosa, små blommor, som passar fint tillsammans med penséer.

Lökväxter i kruka är också fint att ha till våren. Påskliljan med gula klockor finns både i små och sto storlek. Lite senare på våren trivs den vita varianten som kallas pingstlilja.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0