fbpx

9 ätbara växter

Piffa salladerna till kvällens grillmiddagar eller baka ljuvliga kakor med ätbara blommor. Här får du inspiration till att veta vad du ska odla för att få riktigt goda växter till sommarens måltider som samtidigt är vackra i rabatten. 

1. Kryddtagetes

En riktig favorit när det kommer till smaksättande blommor är kryddtagetes. Med sin lätta citrussmak blir den väldigt fin på desserter, i sallader men fungerar även till fisk. 

2. Lavendel 

Klassiskt blommig och parfymig i smaken är lavendel. Smaksätt strösocker med blommorna för att få ett riktigt gott socker som går att använda i både mjuka och hårda kakor. 

3. Krasse

Buskkrasse och slingerkrasse är riktigt goda och blir goda i sallad. Krasse har en lite besk, men samtidigt söt, god smak. Både blommorna och krassens gröna blad är ätbara.

4. Dahlia

Det finns många som håller dahlian kär, för att den både är lättskött och så oerhört vacker. Visste du att det går att äta dahliaknölar? Knölarna går att äta kokta, stekta, ungsbakade och råa. De som har ätit knölarna säger att de smakar som en blandning av potatis, selleri och morot. Knölarna sägs ersätta potatis i en måltid. 

5. Triangeloxalis

Triangeloxalis är nära besläktad med harsyran och smakar precis som sin släkting: friskt och syrlig. Både blomma och blad är ätbara och blir en fin dekoration till vilken sallad som helst.

6. Penséer och violer 

Den oerhört vackra pensé smakar inte mycket, men blir fin både på tårta eller i sallad. Fungerar lika bra färsk, men vissa kanderar den. Även släktingen, viol, är ätbar och passar som dekoration på sallad eller desserter. 

7. Doftpelargon

Doftpelargon har en parfymig, god smak som blir god i efterrätter. Sockerkaka med pelargon är en riktig klassiker. 

8. Ringblomma

De flesta känner säkert till ringblomste? Men ringblomma går även att använda som dekoration. Smaken är lite bitter, men färgen piggar upp vilken sallad som helst.

9. Syrén 

Syrén är mer än en doft av sommaren och skolavslutning. Den går nämligen att äta. Med sin lätt parfymiga smak blir den god och vacker som dekoration på bakverk och desserter. Testa att blanda med socker, för att göra ett eget syrénsocker som går att baka med. Det är även populärt att göra saft på blommorna. 

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0