Fiffig förvaring i köket

Köket är ett av rummen som behöver mest planering, särskilt när det gäller förvaring. Det är mycket som behöver förvaring, allt från mat, porslin och köksredskap. Därför blir det lätt rörigt och smutsigt. Här är allt du behöver veta för att få mer ordning i köket. 

Börja med att rensa

När du organiserar i köket ska du börja med att rensa. Porslin som aldrig används, slitna glas som har gjort sitt och mat som har gått ut – skafferiet och köksskåpen är ofta fyllt av saker som inte längre behövs. Börja med aa riva ut allt lådor och skåp. Vissa saker måste slängas och andra skänkas. Ha en flyttkartong nära till hands så kan du lätt sortera det som skänkas vidare.

Sortera efter användningsområde

Nu är det dags att sortera och tänka logiskt. Dricksglas ska stå nära kranen, medan tyngre saker som kastruller och grytor ska vara i de nedre skåpen. Det som du använder ofta ska vara lätt att nå, medan såssnipan till middagen kan stå högre upp. 

Köksapparater som du använder dagligen kan stå på köksbänken, medan apparater du använder mer sällan placeras helst i skåp både för att hålla dem dammfria och framför allt för att spara plats.

Tänk snygg förvaring

Förvaring som syns får gärna vara lite extra snygg. Exempelvis kan man gå på loppisar för att hitta keramikkärl att förvara köksredskap i. Häng upp knivarna på en magnetremsa.I skåpen kan det vara bra att använda sig av lådor för att få ännu bättre ordning. 

Smart förvaring

I butikerna finns ofta smart förvaring just för köket Exempelvis kan du köpa metallställningar för att få plats med fler tallrikar och koppar. Snurrande förvaring är också populärt och förvaring som hängs upp i köksskåpens dörrar.

Behövs extra förvaring finns många snygga köksvagnar i butikerna. Där kan man förvara allt från fint porslin till kryddor, oljor och annat som har snygga förpackningar. 

Tänk miljövänligt

Istället för att köpa massor av plastfolie och aluminiumfolie finns många smarta lösningar, exempelvis med bivax. De kommer ofta i endast tre ark, så det sparar både på platsen i skåpen och på resurserna. 

Burkar och lådor hittar du för en liten peng på loppis och andrahandsmarknaden. Det blir också ett personligt sätt att inreda. 

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0