Enkla tips om hur du sköter dina krukväxter

Många tycker att det är svårt och oroar sig mycket när det kommer till att ta hand om sina växter. Det finns ingenting att oroa sig för när det gäller krukväxter. Du behöver bara tänka på några saker så kommer allt lösa sig!

Vattna med måtta

Övervattning dödar de flesta krukväxter. Utseendet på växten kan ibland vara vilseledande. Men det finns ett sätt för att se om din jord verkligen behöver vattnas. Pröva fingertestet. Detta test gör du med hjälp av ditt pekfinger. Stick ner fingret i jorden och om du känner att jorden är fuktig några centimeter ner så behöver du inte vattna.

Kom ihåg att mata dina växter

Utöver vatten behöver dina krukväxter näring. Det finns lite olika sätt som du kan göra för att ge dem den näring dom behöver. Om du inte vill köpa färdig växtnäring i affären går det lika bra att göra egen med exempelvis nässlor. Ett annat gammalt behövligt knep är att använda sig av urin. Urin innehåller mycket kväve och det älskar växterna. Vissa plantor kräver speciell näring så var noga med att kolla upp vad just din växt behöver för något.

Var noga med placering

Var noga med var du placerar dina krukväxter. De flesta växter gillar att stå där de får mycket ljus. De flesta krukväxter trivs bäst i fönster i öst och västerläge. Där kommer det in mycket solljus men det blir ändå inte jättevarmt. Om du vet att du har lite mer ljus- och värmetåliga sorter kan du placera dom i söderläge. Här trivs även örter väldigt bra! Du kan alltid kontrollera etiketten som brukar komma med, för att se vad din växt behöver.

Temperatur

Krukväxter kan överleva i svala eller varma temperaturer. Men drastiska temperaturskillnader är inte så bra för dem. Om du har en växt som gillar varma förhållanden, ställ den inte nära en AC under sommaren för att ta ett exempel.

Fuktighet

Vissa krukväxter kräver en fuktig miljö. Ett tips för att maximera luftfuktigheten är att sätta krukan i en större kruka och fylla luckorna i krukan med stenar eller kompost för att hålla inne fukten. Att gruppera växter tillsammans skapar ofta ett mikroklimat som de kommer att dra nytta av. Om du vill kan du även spraya dem med vatten en till två gånger om dagen beroende på temperaturen.

Plantera om

Vissa växter behöver planteras om för optimal tillväxt. Men vissa växter gillar inte när deras rötter störs. Eller så är deras rotsystem tillräckligt litet så att de inte kräver att planteras om. Ett sätt att kontrollera om din planta behöver planteras om är att vända den upp och ner. Knacka på krukan så växten släpper och kontrollera sen rötterna. Om det enda du ser är rötter bör du plantera om den. Ibland växter även rötterna ut ur krukan – dessa bör du klippa av. Du behöver bara visa lite omsorg för dina växter. Inomhusväxter bidrar inte bara till ett fint hem – vissa kan till och med ge dig bättre inomhusluft.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0