fbpx

Fantastiska klätterväxter – underbara i trädgården, på balkongen och inomhus

Många av klätterväxternas stora grupp har en otrolig blomsterprakt, medan andra med sina blad skapar vackra gröna väggar.

Varför plantera klätterväxter?

Kläng- och klätterväxter ger mycket grönska samtidigt som de tar bara lite odlingsmark i anspråk. De kan också täcka en hel vägg växandes ur en enda kruka inomhus eller på balkongen. Utomhus är de fenomenala på att klä in stora ytor, dölja tråkiga konstruktioner och mjuka upp intrycket av hårda material.

En del klätterväxter tar sig själva upp med hjälp av speciella häftorgan, andra behöver något stöd att slingra sig runt eller klänga på. De kan växa mot husväggar, spaljéer eller i större prydnadsbuskar och runt trädstammar. De kan klänga på staket, hänga över murar samt fungera som marktäckare.

Klätterväxter är speciellt fördelaktiga i små trädgårdar och på uteplatser, men också nödvändiga om du vill dela in en större trädgård i rum. Med klätterväxter får du plantor som pryder din trädgård med grönska och liv på ganska kort tid.

Växtplats utomhus

Flertalet kläng- och klätterväxter går bra att ha i både sol och halvskugga, några är särskilt skuggtåliga. Ta hänsyn till härdighet, krav på sol/skugga och fuktighet när du väljer sort.

Dessa sorter trivs i både sol och skugga

Humle är en gammal kulturväxt med vacker och frodig grönska. Den är anspråkslös, blir 5-7 m hög, växer snabbt men pga att den vissnar ner till hösten och måste börja om varje vår dröjer det lite innan den täcker helt. På hösten får den mycket dekorativa grönaktiga kottar.

Klätterrosor är ett gruppnamn för alla rosor med slingrande grenar. De har inga egentliga klängen att klättra med, utan för att komma upp i ljuset stöttar de sig mot buskars och trädens grenverk. Vissa sorter kan haka sig fast med sina taggar och kallas därför ibland hakklättrare.

Några arter som trivs i soligt läge

Silverregn är en av de mest snabbväxande sorter bland klängväxterna. Den har en härlig grönska under vår och sommar och får ett hav av cremevita små blommor som sitter i klasar.

Vildkaprifol är en slingrande klätterväxt som har vaniljfärgade blommorna med en underbar doft.

Klematis blommar frodigt, är lätt att sköta och tar knappt någon plats när den klättrar på en vägg eller spaljé. Det finns cirka 250 sorter i Sverige.

Blåregn är en härlig klätterväxt som med tiden kan täcka både lusthus och vackra husfasader. Trivs bäst i kalkrik jord i varm läge. Blommar och doftar gott i juni.

Vinranka är en snygg slingerväxt som trivs i soliga lägen.

Vinterjasmin blommar med gula blommor på vinterhalvåret. Blir två till tre meter hög och växer med lång tunna grenar som är gröna till färgen.

Klätterväxter som klarar av skugga

Klätterhortensia växer till höjden 4–7 m, ibland vid goda förhållanden upp till 15 m. Den är en kraftig, elegant självklängande klätterväxt som tar sig upp med luftrötter och kan täcka stora ytor. Har grovt, dekorativt grenverk. Lite trögväxt i början men tålig.

Kaprifol uppskattar en aning fukt men är tämligen anspråkslös och klarar de flesta jordar. Sol eller halvskugga, vildkaprifol även skugga. Doftar gott!

Murgröna är en vedartad vintergrön klätterväxt som håller fast vid stödet, till exempel trädstammar eller klippor, med korta rötter, häftrötter. Har flikiga blad som trivs i skuggiga lägen.

Rådhusvin är en klätterväxt som får en härlig röd och orange höstfärg och tappar bladen på vintern.

Råd vid planteringen utomhus

Om man blandar olika sorter av växter i trädgården får man en längre blomningstid och en variation av färger och former under året. Genom att plantera klätterväxter tillsammans med vanliga perenner eller buskar blir rabatten varierande och  trädgård eller balkong roligare.

Med olika sorters klängväxter tillsammans på en liten yta får man till en stor volym.

Vill man ha klätterväxten i buskar och runt trädstammar ska man provgräva och se att planteringsgropen blir stor nog för växten att trivas i. Vissa träd har rotsystem som konkurrerar för mycket om vatten och näring, plantera t ex aldrig under björk, lönn och gran. Starkväxande klätterväxter kräver stadiga träd som underlag, och träd som dessutom tål att skuggas.

Tänk på att inte plantera växter för nära väggen, minst 50 cm ut rekommenderas. Detta är dels för att växten ska kunna få lite regnvatten på sig och dels för att skydda husgrunden mot fukt. Vid plantering intill träd, sätt klätterväxten ca 50 cm från stammen och luta plantan inåt. Ett ungefärligt planteringsavstånd mellan två plantor är 1,5–2 m. För att snabbt ge vind- och insynsskydd kan man plantera något tätare.

Grundgödsla i samband med planteringen. För att få en frodig blomning och en härlig växtkraft ska växten gödslas två till tre gånger per år. Man ska klippa bort döda grenar och gallra bort de äldsta grenarna med jämna mellanrum. En väletablerad klätterväxt klarar sig oftast att gödslas mer sällan.

Klätterväxt i kruka för balkong eller terrass

En grön vägg som skyddar från insyn eller en frodig blomsterprakt på din yttervägg – klätterväxterna kan slingrar sig på så många olika sätt också på balkong eller terrass. Välj en stor och djup kruka för att få växten att trivas och för att underlätta skötseln.

Några populära sorter för balkong och terrass

Slingerkrasse är med sin frodiga grönska en mycket populär slingrande sommarblomma. Blommar i gula, orange och röda nyanser och är snabbväxande. Trivs i soliga lägen och är utmärkt nybörjarblomma då den är lättskött.

Luktärt blommar på sommaren med härligt doftande blommor. Vacker i kruka och som snittblomma. Den finns i många olika former och färger och kan bli över två meter lång.

Blomma för dagen är en snabbväxande klängväxt för urna och balkong. En blå trattformad blomma slår ut på morgonen och blommar en dag. Växten vill ha ett varmt soligt läge och någonstans att klättra mot.

Klängros är en klassiker i trädgården som går att odla i

en stor kruka på balkongen.

Klätterväxter inomhus

​​Klätterväxter i kruka kan fungera som en grön gardin i ditt fönster eller en hel grön vägg i rummet. Genom att de växer på höjden får du en grönare och lummigare bostad.

Klätterväxter säljs ofta på en rund båge eller med stödpinnar. Efter en tid vill många klätterväxter rymma från sitt stöd. Då får du välja mellan att hjälpa dem att sno vidare runt sin båge eller låta dem klättra mera fritt. Du kan exempelvist från gardinstången hänga ett rep som de nya skotten kan ta tag i, eller så köper du en större spaljé i blomsterbutiken.

En del klätterväxter fungerar egentligen bättre som hängväxter. Du kan plantera om växten i en ampelkruka och hänga den i ovankanten av fönstret eller på väggen.

Som alltid är det lättare att lyckas om du väljer krukväxt efter förutsättningarna. Placera solälskande växter i söderfönstret och de som föredrar skugga i norr eller västerläge. Vattna sparsammare i skuggan, rikligare i varmt och soligt läge.

Ett rikt utbud för klätterväxter i rum

Gullranka, porslinsblomma och murgröna är exempel på gröna inomhusklättrare som växer gärna i skugga eller halvskugga.  Passifloran med sina uppseendeväckande dekorativa blommor tycker om solljus, doftrankan som har mörka blanka blad och doftande blommor ska ha en plats i ljust fönster utan stark sol.

Det finns en passande klätterväxt för alla ställen både inomhus och ute! Du hittar säkert  i det stora utbudet något som tilltalar och passar just dig. För bästa resultat, följ alltid skötselråd för just den växten som du väljer.

Vill du få fler exemplar av din favoritväxt? Klicka här för att läsa hur man gör!

Läsvärda artiklar

Tags:

Vi skulle uppskatta att höra vad du tycker

      Lämna en kommentar

      Nordic Home Talk
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0