7 expertknep som får dina snittblommor att hålla längre

Ren vas, nya snittytor och färskt vatten är några knep som får dina blommor att hålla länge. Ta del av alla tipsen nedan! 

Först och främst – Rengör vasen

Var på den säkra sidan och se till att vasen som du ska ställa blommorna i är ren. Diska vasen med varmt vatten och diskmedel. Rengör insidan helt och hållet. Skölj sedan av med rent vatten. En ren vas förebygger bakterieproblem som kan förkorta blommornas livslängd. 

Snitta stjälkarna 

När du packar upp din bukett kommer du med största sannolikhet märka att ändarna på stjälkarna är hårda, vilket är en bra indikator på att de behöver vatten. Genom att snitta stjälkarna ungefär 3-5 cm underlättar du för blommornas porer att öppnas upp, vilket gör att de på nytt kan suga åt sig vatten. 

Rensa blad

När du placerar buketten i vasen ska du alltid plocka bort blad som riskerar att hamna under vattenytan. Ha för vana att titta till och rensa lite då och då. Detta gör man för att undvika att bakterier bildas som är skadliga för blommorna. 

Använd alltid blomnäring

Förhoppningsvis får du med ett litet paket med näring när du köper blommor i affären. Detta är viktigt för att hålla blommorna fräscha. Näringen innehåller bland annat socker och surgörande medel som hjälper blomman att bekämpa bakterier och öka upptaget av vatten genom att reglera vattnets pH-värde. Häll i ett paket i vasen varje gång du byter vatten. När blommorna visar tecken på att vissna och om du inte har näring kvar så kan du tillsätta lite socker i vattnet istället.

Håll dem så svala som möjligt

Direkt solljus gör att vattnet både avdunstar i vasen och i växterna fortare. Det är därför en bra idé att ställa vasen någonstans där det är lite mer svalt, gärna bort från fönsterbrädan, för att de ska hålla sig så länge som möjligt. 

Vatten

Byt vatten varje dag och se till så att blommorna har rätt temperatur.

Snitta stjälkarna (igen)

Det skadar aldrig att ge dina blommor ett fräscht snitt. Klipp därför stjälkarna ytterligare en centimeter varje gång du byter vatten. Detta gör att blommorna kan fortsätta att ta upp vatten effektivt. 

Kasta de blommor som vissnat

Eftersom olika typer av blommor åldras i olika takt, kommer vissa i din bukett vissna före andra. Se till att bli av med de blommor som ser döda ut. Annars är risken stor att de avger gaser som kan få andra blommor i vasen att vissna i förtid. Dessutom är vissna blommor inte så estetiskt tilltalande så det finns faktiskt ingen anledning att ha dem ståendes kvar i vasen. 

Läsvärda artiklar

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0