Så tar du hand om dina krukväxter

Det är härligt att omge sig med krukväxter. Det ser trevligt ut och ger ett harmoniskt intryck i hemmet. Tillhör du dem som har gröna fingrar så är det bara att gratulera. Vissa har en naturlig fallenhet och känsla för hur växter ska pysslas om på bästa sätt, andra kämpar med sina krukväxter och lyckas inte få någonting att ta sig. Men det behöver inte vara så svårt. Här har vi samlat några tips på hur du får dina krukväxter att må bra och leva länge.

Välj växt utifrån din ambitionsnivå

Vissa växter behöver knappt skötas alls och andra sorter behöver ständig omvårdnad. Välj en art som passar dig. I blomsteraffärer kan du få råd och hjälp. Om du inte har så stor vana, så börja med något enkelt och arbeta dig uppåt till mer avancerade sorter. Enkla och tåliga växter är till exempel Svärmorstunga, Monstera och Fredskalla.   

Läs skötselråden noga

Med växter följer ofta skriftliga skötselråd. Där kan du också få hjälp att välja en sort som passar ditt hem. Har du mycket solljus, eller knappt något solljus alls? Har du varmt inomhus eller ganska svalt? Välj växter som passar inomhusklimatet och följ skötselråden du får.

Ljus, vatten och näring

Alla växter behöver ljus. Hur mycket beror på vilken sorts krukväxt det handlar om. Man ska sträva efter att ha ett så starkt ljus som möjligt, utan att det är brännande. Generellt kan man säga att fönster placerade i väster eller öster är de bästa. I rakt söderläge är ofta ljuset för starkt, och passar endast extra soltåliga sorter och arter. Om växter placeras inne i rummet, utan närhet till fönster, behövs ofta extraljus. Om du har ett inglasat uterum eller balkong mår växterna bra där.

Ett symtom på för lite ljus är att de nedersta bladen gulnar, vissnar och faller av. Om dina växter blir tunna och rangliga kan det beror på att de får för lite ljus. Prova att placera växterna på en soligare plats eller se till att växten har nära till en lampa.

Växter behöver vatten för att överleva. Här gäller det att varken vattna för mycket, eller för lite. Det tar ungefär en halvtimme för växten att suga upp vattnet den behöver. Kolla därför dina krukväxter en halvtimme efter att du har vattnat. Om det fortfarande finns vatten på fatet eller i krukan, så häll bort det. Se till att jorden har hunnit torka upp något innan du vattnar nästa gång. På våren och sommaren behöver växterna även näring. Blanda 1 kryddmått växtnäring per liter vatten att vattna med.

Om man övervattnar ger det skador på rötterna. Plantan måste då torka ut. Ta ut växten ur krukan och ställ på en tidning som suger ut överblivet vatten. Byt tidning då och då. När plantan avgett allt överblivet vatten så ställer du den ljust och är sparsam med ny vattning. Om det vill sig väl utvecklar plantan nya rötter.

Har plantan istället fått för lite vatten börjar den att sloka. Låt växten stå i vatten så länge den absorberar det vatten den får. Om plantan inte absorberar vatten alls och fortfarande ser vissen och ledsen ut har den troligtvis dött.

Även kvaliteten på jorden påverkar hur växterna trivs. Se till att använda bra planteringsjord av hög kvalitet när du planterar. De allra flesta växterna mår bra av porös jord som släpper igenom vatten lätt. Lycka till!

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0