Skapa struktur för vardagen 2021 – så använder du din kalender rätt

Nytt år och nya möjligheter att skapa struktur – på riktigt. Allt börjar med planering, rätt verktyg och att du utgår från dina behov. Här är våra bästa tips för en mindre stressig vardag. 

Lägg tid på planering

För att få din drömvardag måste du lägga ner tid på planering. Har du svårt att få saker uträttade? Ju mer du har planerat, desto större sannolikhet är det att du faktiskt genomför det. 

Testa en bullet journal

Att använda en bullet journal är ett kreativt och organiserat sätt att planera sin tid. En bullet journal är en typ av dagbok och kalender som du tillverkar själv – allt du behöver är en tuschpenna (många använder svart) och en anteckningsbok. I din bullet journal (bujo) skriver du bland annat födelsedagar, håller reda på viktiga arbetsuppgifter och privata händelser. En bujo fungerar väldigt bra när du ska sätta upp mål och utvärdera. Det är även ett utmärkt verktyg för att planera, skissa på idéer och skriva ner sina tankar. Det bästa med en bullet journal är att du kan börja när du vill. De flesta gör ett upplägg vecka för vecka.

Vill du smycka din bujo så finns det hur mycket möjligheter som helst. Många användare pimpar och pysslar för att få en helt unik dagbok. En del gör olika teman för varje månad, använder washitejp och klistermärken, men det är inte nödvändigt – den enkla varianten med endast penna och anteckningsbok fungerar minst lika bra. På Youtube finns instruktioner på hur du kommer igång.

“Tracka” dina vanor

Att dokumentera, analysera sina vanor kallas inom bullet journal-världen för att “tracka” vanor. Det kan vara allt från sömn, träning, humör och vätskeintag. Det passar dig som vill få nya goda vanor och skapa nya rutiner. 

Färgkoda händelser

Att färgkoda dina händelser gör att du får en större överblick och är ett enkelt sätt att skapa struktur i din kalender. Exempelvis rött för jobb, gult för fritid och blått för födelsedagar. Det fungerar både i din digitala och analoga kalender. 

Utgå från din dygnsrytm

Att utgå från sin dygnsrytm när du planerar är a och o för god struktur. För att få följa sin dagsplanering kan det vara en bra idé att planera timme för timme. Alla människor är olika och därför bör din tidsplanering utgå från dig och dina behov, arbetsuppgifter och fritidsaktiviteter. Är du mest kreativ på kvällarna? Avsätt tid för det då. Är du istället en morgonperson kanske du ska utnyttja morgontimmarna till kreativitet. Möten kanske kan schemaläggas tidigare på dagen och inte vid klockan 16.00, om du tappar fokus senare på dagen. 

Facebook Comments

Nordic Home Talk
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0