Under den mörka tiden på året är det extra viktigt att ha bra belysning hemma. Det är också viktigt att hitta belysning som fungerar för stämningen eller funktionen som du är ute efter i respektive rum. I ett badrum behöver det finnas en taklampa som är stark, som lyser upp hela rummet vid till exempel städning och rengöring. På badrumsspegeln behöver du kanske även ett mer riktat ljus för sminkning och rakning.
Numer är det vanligt att koppla hemmets ljuskällor till ett styrsystem. På så sätt kan man tända upp i hemmet strax innan man kommer hem för ett varmt välkomnande. Det går också att arbeta med nyanser och färger. Här kan du läsa mer om smarta hem.
Olika ljuskällor
Börja med att gå igenom alla rum i ditt hem, var för sig. Vad ska rummet användas till? På så sätt kan du hitta bästa belysningslösningen för det rummet. Försök att tänka bort lamporna, utan tänk snarare på ljuset i sig. Här behöver jag kunna läsa, och har behöver jag kunna tända helt och hållet till exempel. Ljuskällorna kommer i nästa steg. Kanske behövs flera olika ljuskällor i rummet, med olika styrka och temperament.
Dela in rummet i zoner
Dela in rummet i olika delar. I sovrummet behöver du kanske en stark lampa i taket som du tänder när du städar. Ha gärna en varmare lampa i fönstret som du kan tända för att skapa en varmare atmosfär. Sen behöver man en sänglampa. Sänglampor kan dock vara problematiska. Många sänglampor är väldigt starka och har ett bländande sken. Kanske behöver du inte ett fullt så starkt ljus att läsa i, eller så hittar du en lampskärm som fördelar ljuset.
I vardagsrummet är det trevligt att ha golvlampor. Tänk på att du kan rikta golvlampan mot väggen. Då blir ljuset inte lika distinkt. Har du en fin växt på ett bord eller i fönstret kan ljuset ge ett fin skuggning på väggen.
Ljuset i köket
I köket behöver man kunna arbeta med god belysning, och sedan kunna äta i ett mysigare sken. När det gäller ljuskälla ovanför matbordet gäller det att kombinera ljuskälla med rätt höjd för den specifika lampan. Ofta hänger man lamporna för högt och om lampan inte har någon avskärmning kan ljuset dessutom bli bländande. Lampan får gärna vara dimbar. Se i sådant fall till att de LED-lampor du använder fungerar med dimmer.
På köksbänken behövs ett starkare ljus. Problemet där är ofta att ljuskällan hamnar för långt in, vilket gör att händerna skuggar det man arbetar med. Försök att sätta en ljusslinga längst ut på köksskåpen och göm med en list.
Tänk på ljuskällan som en inredningsdetalj
Lamporna ska gärna vara trevliga att se på, även när de är släckta. Våga mixa och matcha, och hitta fynd på second hand för att skapa en egen och unik stil. Vad sägs om en kristallkrona i hallen i garderoben? Genom att tänka utanför boxen kan man hitta lekfulla och unika lösningar.