Smarta hem för nybörjare – här är grunderna

Tänk dig ett hem där allt styrs av teknik. Du kan tända och släcka lampor, sätta på en tvätt eller höja temperaturen med ett klick på mobilen, eller med hjälp av röststyrning. Många hakar på trenden för att göra hemmet smartare. Här är några tips för dig som precis har kommit igång.  

Vad behöver jag?

Det finns ett antal system att välja på för ditt smarta hem. Gemensamt för alla system är att de kan anslutas till ditt Wi-Fi. Smart belysning är den mest populära funktionen i det smarta hemmet, men det finns många användningsområden för tekniken. Att installera lamporna är lika enkelt som att skruva i traditionella glödlampor, men många smarta lampor kräver en separat hubb som ansluter lamporna till din router. Hubben ingår i startpaketet för de olika systemen och är enkel att installera.

Ladda ner appen

När du har installerat tekniken så är det dags att ladda ner tillverkarens app till mobilen eller surfplattan. Sen är det bara att prova sig fram bland funktionerna. Det är till exempel möjligt att gruppera lamporna i hemmet – kanske vill du ha ett starkare ljus i köket och ett mjukare ljus i vardagsrummet. Du kan fortfarande styra en lampa i taget, om du vill. Vissa system har en fjärrkontroll som du kan använda, men annars är mobilen eller röststyrning det bekvämaste.

Vad kan jag göra smart?

Det finns många möjligheter med ett smart hem. Tipset är att börja i liten skala, och att sedan utöka funktioner och användningsområde när du är bekväm med systemet. Möjligheterna är oändliga.

Lampor

Lampor är det vanligaste att ansluta till det smarta hemmet. Om du har svårt att vakna på morgonen kan du ställa in att lamporna tänds vid en viss tidpunkt. Det går också att koppla belysningen till din mobils GPS, så att de lampor du valt tänds i hemmet när du närmar dig. För den som har svårt att hitta till toaletten mitt i natten så går det att koppla in en rörelsesensor som känner av om du är uppe på natten och tänder vägen till toaletten.

Reglera temperaturen

Många väljer också att reglera temperaturen med hjälp av sitt smarta system. Om du reser bort kan du välja funktioner som “Bortrest” eller “Paus” som sänker temperaturen några grader. När du är på väg hem igen klickar du i mobilen för att höja temperaturen igen. Det är också möjligt att reglera temperaturen under dygnet, kanske vill du ha lite svalare när du sover eller under dagen när du inte är hemma.

Smarta ringklockor

Ibland kan det vara praktiskt att se vem som står utanför dörren, eller att kunna prata med den som ringer på utan att du är hemma. Det finns olika smarta ringklockor med sådana funktioner som kan kopplas till en app i din telefon. Varje gång det står en person utanför din dörr kan du få en notis till din mobiltelefon, vilket också kan vara bra ur säkerhetssynpunkt. Fler tips på hur du kan säkra ditt hem mot inbrott kan du läsa här.

Vitvaror på timer

Det har blivit populärt att koppla hemmets vitvaror till det smarta systemet. Det finns kaffemaskiner som går att koppla till en app, så att du får rykande färskt kaffe på morgonen när du kommer in i köket. Eller varför inte sätta på en tvätt när du är på väg hem, så att du kan hänga upp den direkt när du kommer hem?

Fundera på vilka funktioner du vill ha i ditt smarta hem och kolla sedan vilket system som matchar dina behov bäst. Lycka till!

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0