Gör det roligare att tvätta händerna – med egentillverkad tvål

Att hålla god handhygien är någonting vi alla måste tänka på dagligen. Att göra egen tvål är ett roligt projekt som du har både nytta och nöje av!

Alla behöver tvål

När du gör din egen tvål får du själv välja form, färg och doft. Tvålen är också en perfekt present. Varför inte göra personliga tvålar, med torkade blommor eller små leksaker i! Lyxigt, praktiskt eller roligt – du vet vad var och en i din omgivning blir glad av.

Den här tvålen ser ut som pepparkaksdeg, undrar hur den doftar.

Tvål med trevlig färg och doft  – eller något fint att titta på inuti

Hobbyaffärerna säljer färdiga kit för tvåltillverkning. Försök se till att du får hem ekologiska varor och inget som innehåller palmolja! Det är en ingrediens som mycket av den tvål vi köper i butik innehåller och som är både dålig för miljön och farlig för människan om den inte är ansvarsfullt producerad. 

Här ser du hur enkelt det är att göra bastvål.

I TV4:s Nyhetsmorgon pratas det om tvåltillverkning hemma. En pysselexpert visar hur du lätt gör gelétvålar som speciellt barnen älskar. 

Blir du inspirerad att göra mer avancerade tvålar, eller tvål som har till exempel mjukgörande eller skrubbande effekt, hittar du alla möjliga tips och recept på nätet.

Chokladtvål

Så lätt gör du egen flytande tvål – med bara två ingredienser

Vissa föredrar flytande tvål. Det kan du också enkelt tillverka själv! Med bara två ingredienser får du egen ekologisk rengöring – till en bråkdel av vad det hade kostat i butik. Samtidigt slipper du bära hem en massa vatten och plastflaskor som du gör om du köper en ny flytande tvål varje gång. Du slipper också palmoljan.

Du behöver: 

 •  En ekologisk hårdtvål

 •  Cirka tre liter varmt vatten. Ju mer vatten, desto lösare tvål.

 •  Stavmixer 

 •  Rivjärn

 • En bunke

Gör så här: 

 • Riv tvålen och häll på det varma vattnet. 

 • Rör sen om tills tvålflingorna lösts upp. 

 • Därefter låter du smeten stå orörd i ett dygn. 

 • Avsluta med att mixa tvålsmeten slät med en stavmixer.

 • Häll upp i snygga tvålpumpar eller förvara i flaskor och fyll på pumpflaskan vid behov. 

Tvålkuriosa

Den berömda Marseilletvålen började tillverkas i tvålfabriken i Marseille 1370. Den är en vegetabilisk, färg- och doftfri tvål med hög fetthalt som gör att man tvättar och återfettar materialet samtidigt, Bra för för huden och rengöring av till exempel textilier och penslar. 

Galltvål som blandas med galla från slaktade djur kan gnuggas på textilier några timmar innan tvätt för att ta bort olika typer av svåra fläckar. Fungerar bra på till exempel frukt- och matfläckar på småbarnens kläder.

Tvål har en viktig plats i historien av hygien- och hälsoskäl

Att smuts och bakterier sprider sjukdomar är välkänt nu för tiden, men för hundrafemtio år sedan visste man knappt vad bakterier var. Tvålen är en av de mest livräddande uppfinningarna i världshistorien! Mer om tvål och dess intressanta historia kan du läsa här.

Och nej, bakterier och virus kan inte leva i eller föras över via fast tvål, om du nu trodde det. Snarare tvärtom. Fast tvål dödar effektivt virus och är det i särklass bästa sättet att skydda sig. Det är en vanlig missuppfattning att den smuts som tvättas bort från din hud på något sätt skulle fastna på ytan av tvålen. Nej. När du tvättar dig med en vanlig handtvål, så lyfter den bort orenheter så att de lätt kan sköljas av. Dessutom är själva tvålbasen alkalisk vilket innebär att det skapar en ogästvänlig miljö för bakterier. 

Läs mer: The science of soap: how it kills the corona virus.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0