Stoppa tjuven: Här är tipsen som kan minska risken för ett inbrott

Ska du resa bort i höst? Ett tomt hus kan öka risken för inbrott då tjuven föredrar att arbeta ostört och obemärkt, men det finns faktiskt saker du kan göra för att minska risken att just ditt hem blir drabbat! Här nedan listar vi ett par tips som kan hjälpa dig att stoppa tjuven.

Se över dina lås

Kolla dina lås på ytterdörr, fönster och eventuell altandörr. Tjuvar vill arbeta snabbt utan risk att bli upptäckta. De väljer därför ofta bort bostäder som det tar lång tid att ta sig in i. Låt inte stegar stå framme om du har en trädgård, den kan tjuven använda för att ta sig in på övervåningen.

Installera ett larm

Ett larm förkortar tiden som tjuven har på sig innan upptäckt. Stödskyddsföreningen rekommenderar ett certifierat larm med en kraftig signal som även hörs utåt. Larmet ska gärna vara kopplat till en certifierad larmcentral, och det kan även vara klokt att komplettera larmet med varning för vattenläckor och brand.

Lampor på timer

Tjuvar vill arbeta ostört och obemärkt. Utomhusbelysning kan skrämma bort tjuven. Stöldskyddsföreningen rekommenderar utomhusbelysning med rörelsesensor och timer för inomhusbelysning.

Plocka bort telefoner och läsplattor från fönster

Tjuvar kommer gärna när du inte är hemma. Se till att inte telefoner och läsplattor ligger på laddning synligt för tjuven. Plocka bort dem från fönster.

Be en granne titta till huset

Det kanske mest effektiva skyddet mot inbrott är att hemmet inte står obevakat. Om du reser bort, be gärna en granne eller bekant att vattna blommor, eller bara titta till huset så att allt är i sin ordning. På många ställen finns någon form av Grannsamverkan. Se till att ansluta dig till den.

Låsbar brevlåda

Skaffa en låsbar brevlåda, så att inte tjuven kan kika in och upptäcka att du har en hel veckas post i hallen, eller i brevlådan vid vägen. Det är en signal för tjuven att det är fritt fram.

DNA-märk dina värdesaker

Du kan göra dina värdesaker sårbara genom en så kallad DNA-märkning. Märkta föremål är svårare att sälja vidare.

Ringklocka kopplad till telefonen

Det finns olika smarta dörrklockor som kan vara ett sätt för dig att få nys om att något skumt är på gång. Det finns olika modeller, så kolla vilken som passar dig. Smarta funktioner är till exempel att du får en notis till telefonen om någon är utanför dörren, eller ringer på. Vissa smarta ringklockor gör det möjligt för dig att prata med den som står utanför dörren genom telefonen, trots att du inte är hemma. Här kan du läsa mer om hur du gör ditt hem smartare.

   Nordic Home Talk
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0